Google search

Біляєва Ольга Олександрівна — доктор медичних наук, професор кафедри.

Професор Біляєва Ольга Олександрівна народилась 2 квітня 1941 р. в багатодітній сім'і службовця Івасюка О.І., в Молдавській РСР, в селі Красноармійське. Після закінчення школи поступила в Бендерське медучилище, після його закінчення працювала акушеркою, операційною сестрою. В 1972 році закінчила І Московський медичний інститут імені І.М. Сеченова за спеціальністю «лікувальна справа». З 1972 року працювала послідовно на посадах хірурга в лікувальних закладах РСФСР, молодшим науковим співробітником інституту хірургії імені О.В. Вишневського АМН СРСР. У 1978-1979 рр. навчалася в клінічній ординатурі, а у 1979-1981 рр. – аспірантурі зазначеного інституту. В 1981р. захистила кандидатську дисертацію. З 1981-1984 рр. лікар-хірург клінічної лікарні №22 (м. Київ). З 1984-1987рр. асистент кафедри загальної та невідкладної хірургії НУОЗ України імені П.Л. Шупика, з 1987-2000 рр. – доцент тієї ж кафедри.

В 1987-1988рр. виконувала обов'язки завідувача кафедри. У 1997 році їй присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України». В 1999 році захистила докторську дисертацію «Комплексне лікування перитоніту та профілактика його ускладнень». З 2000 р. – професор цієї ж кафедри. Лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії. Загальний стаж роботи – 60р., хірургічний – 49 р., науково-педагогічний – 40 р. , в даній установі – 36 р.

Біляєва О.О. – висококваліфікований педагог, вчений, лікар-хірург. Вона використовує свій багатий досвід фахівця при підготовці лікарів-хірургів, сімейних лікарів, інтернів, клінічних ординаторів, аспірантів. На високому науково-педагогічному рівні читає лекції, проводить семінарські та практичні заняття, проводить показові оперативні втручання на циклах тематичного удосконалення та на циклах при підготовці лікарів-інтернів за фахом «хірургія». За участю професора Біляєвої О.О. за 36 років роботи на кафедрі підготовлено понад 5000 лікарів для охорони здоров'я. Під її керівництвом : виконано 2 магістерські роботи, захищено 8 кандидатських дисертацій, виконуються 1 кандидатськіа дисертація. Була головою Державної атестаційної комісії у Національному Харківському медуніверситеті та Національному медуніверситеті імені О.О. Богомольця.

Виступала офіційним опонентом на 15 докторських та 34 кандидатських дисертацій.

Біляєва О.О. на протязі 16 років була завучем кафедри. З 1989 по 1994 р.р. була вченим секретарем Вченої ради при КДІУЛ з захисту докторських та кандидатських дисертацій, є членом спеціалізованої Вченої ради НУОЗ України імені П.Л. Шупика, член правління товариства хірургів Києва та Київської області, голова профбюро хірургічного факультету та член профкому НУОЗ України імені П.Л. Шупика, членом редакційної колегії журналу «Хірургія України», академік (2003) та віце-президент Національної Академії наук вищої освіти України. Автор 525 наукових публікацій, в тому числі 10 монографій, 2 учбових посібників, 2 авторських свідоцтв, 56 патентів, 18 рацпропозицій. Основні напрямки науково-практичної діяльності: хірургічна гастроентерологія, невідкладна абдомінальна хірургія, патологія імунітету, енергозабезпечення організму, патологія судин, хірургічна інфекція, антикоагулянтна та антибіотикотерапія, патологія кишечника, цукровий діабет, перитоніт, детоксикація організму, запропонований новий спосіб хірургічного лікування запалення при бешисі. Вона є автором нового антимікробного препарату «Імосдиніт», «Метроцефасил», «Орнідасил», «Орнісератосил», «Линесил», «Сертасил», (всесвітній патент) широкого спектру дії для лікування ран, трофічних виразок, діабетичної стопи, який запатентований в 65 країнах світу, в тому числі в США, Австралії, Індії, Великобританії, Франції та ін..

Основні публікації: «Сімейна медицина» в 2-х томах, «Непрохідність кишечника», навчальний посібник для лікарів-інтернів, навчальний посібник «Післяопераційний панкреатит», «Медицина невідкладних станів».

Нагороди: «Заслужений лікар України», ордени Ярослава Мудрого та Володимира Великого, Почесні грамоти Верховної Ради України, МОЗ України, Міністра оборони України, Профспілок України, Почесна відзнака «Великого князя Володимира» - Велика Срібна Зірка, Почесна грамота профспілок працівників охорони здоров'я України, медаль відмінник освіти, медаль О.О. Богомольця, відзнака ректора НУОЗ України імені П.Л. Шупика, медаль 25-річчя незалежності України.

  

Біляєва О.О. - хірург вищої категорії, ефективно здійснює велику лікувальну та консультативну роботу в клініці, виконує найскладніші оперативні втручання. Виконала більш 12000 хірургічних операцій, проконсультовано біля 55000 хворих. Проводить консиліуми, патолого-анатомічні та науково-практичні конференції. Щорічно виступає з доповідями на науково-практичних конференціях, з'їздах, в тому числі на міжнародних конференціях.