Google search

У Києві 26 - 28 вересня 2018 року відбувся ХІХ Національний конгрес кардіологів Україні, який став найважливішою подією року для кардіологів і лікарів багатьох суміжних спеціальностей. 

Кардіологічна спільнота перенесла з Європи в Україну чудову традицію щорічного багатодисциплінарного мегафоруму, на якому обговорюються найбільш актуальні проблеми лікування серцево-судинних хвороб. Конгрес відбувався у приміщеннях виставкового центру НСК «Олімпійський» і готелю «Русь». У ньому взяли участь понад 3000 лікарів, у тому числі чимало закордонних гостей.

У церемонії відкриття конгресу взяли участь президент НАМН України академік В. Цимбалюк, голова Комітету з охорони здоров’я Верховної Ради України О. Богомолець, заступник міністра охорони здоров’я П. Ковтонюк, ректори навчальних закладів вищої освіти та директори національно-дослідних установ, представники Європейського кардіологічного товариства. З програмною доповіддю виступив президент Асоціації кардіологів України, директор ННЦ «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» НАМН України, завідувач кафедри терапії і ревматології НМАПО імені П.Л Шупика академік В. Коваленко.

Інтенсивна програма цьогорічного конгресу включала десятки засідань, на яких обговорювались нові досягнення у діагностиці та лікуванні хвороб серця і судин. З кожним роком дедалі більше уваги приділяється невідкладній допомозі, аспектам інтервенційної кардіології та новітнім можливостям кардіохірургічних втручань, а також рідкісним хворобам серця. Багатодисциплінарний підхід до діагностики та лікування хвороб серця виявляється в залученні лікарів суміжних спеціальностей, у тому числі сімейних лікарів, до наукової програми конгресу та формування сучасних узгоджених настанов. Приємно відзначити активну участь співробітників багатьох кафедр Академії (кардіології, функціональної діагностики, терапії і ревматології, хірургії серця і магістральних судин, дитячої кардіології і кардіохірургії, кардіохірургії, рентгенендоваскулярних та екстракорпоральних технологій, анестезіології та інтенсивної терапії, неврології №1 та інших) у програмі конгресу.

У рамках конгресу було проведено засідання «Функціональна діагностика в кардіології», модератором якого був завідувач кафедри функціональної діагностики професор О. Жарінов. У програму засідання було включено лекцію доцента кафедри функціональної діагностики В. Куця «ЕКГ у пацієнта з постійним водієм ритму» та доповідь асистента кафедри Н. Ліфантьєвої «Сучасне клінічне застосування ЕКГ-моніторингу подій». У засіданні взяли участь також співробітники суміжних кафедр Харківської медичної академії післядипломної освіти (доцент А. Жадан) і Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (доцент М. Сороківський). Крім того, у кількох доповідях на конгресі були оприлюднені результати наукових досліджень, які здійснюються на кафедрі функціональної діагностики та на її клінічній базі в Інституті серця МОЗ України.