Google search

26 жовтня 2018 р. у приміщенні ДУ «Інститут серця» МОЗ України відбулася науково-практична конференція, присвячена 75-ій річниці з дня народження професора Ігора Порфирійовича Шлапака. З доповідями виступили доценти кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика М. Бондар, О. Галушко, М. Пилипенко, С. Бишовець, Ю. Марков та аспірант Т. Данчина.

У своїй доповіді доцент М. Бондар висвітлив основні етапи біографії відомого вченого, від дитячих до останніх років життя: доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки та техніки України, академік Академії наук школи вищої освіти, віце-президент Асоціації анестезіологів України, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії та голова спеціалізованої ради Д 26.613.02 по захисту докторських та кандидатських дисертацій при НМАПО імені П.Л. Шупика, член проблемної комісії з анестезіології та інтенсивної терапії МОЗ України та АМН України, головний позаштатний спеціаліст з клінічної токсикології МОЗ України (1994-2005). В 1995 році І.П. Шлапак захистив докторську дисертацію по проблемам реґіонарної анестезії, а в 1996 році очолив кафедру анестезіології та інтенсивної терапії Академії, змінивши на цьому посту видатного вченого - свого учителя професора Анатолія Івановича Тріщинського. У 1998 році під керівництвом І.П. Шлапака ця кафедра стала опорною з анестезіології та клінічної токсикології серед кафедр анестезіологічного профілю закладів вищої освіти України. З того часу протягом багатьох років кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика утримує провідні позиції в організації навчального процесу, методичній, науковій та лікувальній роботі. І в цьому велика заслуга була її керівника – професора І.П. Шлапака. Наукові інтереси вченого були надзвичайно широкими і стосувалися проблем інтенсивної терапії черепно-мозкової травми та поєднаної травми, гострих інсультів та отруєнь, сепсису, шоку, цукрового діабету, гострого панкреатиту, лікування больових синдромів, застосування методів реґіонарної анестезії, тощо.

В теплій, невимушеній обстановці колеги та співробітники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії згадували відомого вченого та обговорювали його творчу спадщину. У роботі конференції взяли участь лікарі-анестезіологи, слухачі передатестаційного циклу та циклів стажування, лікарі-інтерни (усього понад 150 чоловік).