Google search

6 грудня 2018 року в місті Харкові пройшов науково-практичний семінар «Мультидисциплінарний підхід до лікування пацієнтів з цереброваскулярною патологією та менеджмент болю», який зібрав провідних науковців нашої країни та лікарів різних спеціальностей – неврологів, терапевтів, сімейних лікарів, кардіологів, психіатрів, психологів, кардіо- та нейрохірургів, реабілітологів та інших.

В семінарі взяла участь д.мед.н., професор кафедри неврології №1 НМАПО імені П.Л. Шупика Тетяна Слободін, яка виступила з доповіддю «Спастичність в неврології».

Спастичний парез розвивається при більшості захворювань та уражень центральної нервової системи і є  головною причиною  інвалідизації  неврологічних хворих. Спастичність  значно погіршує рухові порушення, ще більше знижуючи функціональні здатності пацієнта.

Основне лікування спастичної м’язової гіпертонії медикаментозне.  При цьому міорелаксанти використовуються в якості монотерапії або у складі загальної реабілітаційної програми. Ці препарати забезпечують зменшення вираженості спастичності, покращення функціональних можливостей паретичних кінцівок, зменшення больового синдрому та дискомфорту, пов’язаного з високим м’язовим тонусом та полегшенням догляду за паралізованим пацієнтом. Однак у якості побічних ефектів можуть виникнути сонливість, сухість в роті, головокружіння та зниження артеріального тиску, що потребує титрування дози ліків.

Тетяна Миколаївна детально розкрила механізми розвитку спастичності та супроводжувала свою доповідь клінічними прикладами, на яких вона детально розібрала тактику ведення хворих із спастичністю. Після конференції лікарі мали можливість задавати питання та обмінюватися власним досвідом.

Проблема цереброваскулярної патології та болю дуже актуальні. Кожен лікар зіштовхується з ними у своїй повсякденній діяльності.  Слухачі активно брали участь в дискусіях та обговореннях. Захід залишив після себе приємні враження та надихнув учасників на нові досягнення.