Google search

10 – 12 грудня 2018 року в МОЗ України відбулось навчання тренерів з впровадження в Україні МКФ (Міжнародної класифікації порушення функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я). Навчання проводила організація ICF Research Branch за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC).

З 1980 року МКФ використовується:

  • як статистичний інструмент – при зборі та реєстрації даних (наприклад, при проведенні популяційних досліджень та моніторингів або в інформаційних системах управління);
  • як інструмент дослідження – для оцінювання результатів, якості життя або факторів навколишнього середовища;
  • як клінічний інструмент – при оцінці потреб, відповідності методів лікування конкретним умовам, оцінки професійної придатності, реабілітації та оцінки результатів;
  • як інструмент соціальної політики – при плануванні заходів соціального захисту, систем компенсації та для розробки і реалізації їх політики;
  • як навчальний інструмент – при розробці навчальних програм та для підвищення обізнаності і проведення громадських акцій.

Використання МКФ надасть змогу представникам мудьтидисциплінарних команд (лікарям, спеціалістам з реабілітації, педагогам та психологам) об’єктивно оцінити  стан здоров’я хворого й краще спланувати його  лікування й медико-соціальну реабілітацію, і зробити процес реабілітації безперервним – від моменту виникнення проблеми зі здоров’ям, що призвела до інвалідності, до максимально можливого відновлення функціонування.

У навчанні взяв участь старший викладач кафедри медицини праці, психофізіології та медичної екології НМАПО імені П. Л. Шупика, к.мед.н. А. Мішенін, який став національним тренером з впровадження МКФ в Україні.

Зазначений захід дозволяє з 2019 року розширити освітні програми, що реалізує кафедра медицини праці, психофізіології та медичної екології НМАПО імені П. Л. Шупика, завдяки впровадженню МКФ у практику лікарів-профпатологів, психофізіологів для покращення лікування, медико-соціальної експертизи й реабілітації, хворих на професійні захворювання, ветеранів війни (учасників ООС/АТО) та ін.