Google search

На кафедрі анестезіології та ІТ для лікарів інтернів постійно проводяться практичні та симуляційні заняття. Так 6 - 7 грудня 2018 р. відбувся hand-over майстер-клас із залученням провідних спеціалістів, а також сучасного УЗД обладнання та витратних матеріалів для реґіонарної анестезії.

До проведення майстер-класу були запрошені відомі в Україні спеціалісти зі Львову А. Альбокринов і В. Перова-Шаронова, а також В. Марцинів з КЛ Феофанія. Кожен із запрошених експертів має публікації (в т.ч. і міжнародні) та досвід проведення подібних майстер-класів на симпозіумах з міжнародною участю, тому лікарі-інтерни вельми очікували на цю подію. Модератором був доц. кафедри М. Пилипенко, а УЗД діагностику травматичних кровотеч за протоколом FAST проводила клінічний ординатор кафедри К. Каменюк.

З самого ранку майстер-клас розпочинався в операційній КМКЛШМД, де експерти разом з місцевими лікарями під УЗД контролем проводили реґіонарну блокаду плечового сплетіння, а також блок черевної стінки (ТАВ-блок). Лікарі-інтерни, які проходять стажування на цій клінічній базі мали змогу спостерігати за виконанням цих процедур наживо, а для інших були записані навчальні відеоматеріали.

В подальшому тренінг проходив в учбовій аудиторії кафедри, де близько 80 лікарів-інтернів були розподілені на 3 «станції» на кожній з яких вони відпрацьовували практичні навички на різних портативних УЗД апаратах високого та експертного класу.

Всі процедури візуалізації проводилися на добровольцях з групи самих же інтернів, як це зазвичай робиться на подібних заходах в розвинених країнах. На «першій станції» тренували візуалізацію нервів верхньої кінцівки і грудної клітки, а також BLUE-протокол оцінки функції легень. На «другій станції» відпрацьовували візуалізацію нервів нижньої кінцівки та черевної стінки, а також візуалізацію голки in-plane та out of plane вже на судинному манекені зі спеціальним УЗД-гелем. На «третій станції» займалися УЗД пошуком центральних вен, а також УЗД діагностикою травматичних кровотеч. Перед кожною годиною практичної роботи фахівці робили 15-хвилинну презентацію з поясненням особливостей техніки візуалізації та виконання процедури блокади чи пункції.

За 2 дні майстер-класу кожен лікар інтерн мав змогу попрактикуватися візуалізувати основні групи нервових сплетінь та судин на різних УЗД апаратах під контролем кожного з експертів.

Після майстер-класу було проведено заключне обговорення – за методологією дебріфінгу, де були розглянуті здобутки, труднощі з якими лікарі-інтерни стикалися під час практичного навчання та перспективи подібного навчання. Більшість інтернів не тільки висловили своє задоволення та бажання продовжувати подібне навчання, але і зазначили що такого рівня майстер-клас вони відвідують вперше.