Google search

III Всеукраїнська конференція «Розвиток медичного права України в контексті євроінтеграційних та глобалізаційних процесів» відбулася 12 грудня у стінах червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Символічно, що захід відбувся 12 грудня – у Всесвітній День загального охоплення послугами охорони здоров’я (Universal Health Coverage Day).

Обговорювались теми: правова оцінка перших результатів медичної реформи і особливості роботи приватних медичних закладів за договорами з НСЗУ, правові аспекти підписання декларації про вибір лікаря і сутність медичних інформаційних систем (МІС), економічні аспекти реформування, правовий статус клініко-експертних комісій, питання вилучення донорських анатомічних матеріалів, актуальні проблеми репродуктивного права тощо.

Розпочали роботу конференції Голова Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України д.мед.н. Ольга Богомолець, яка зробила доповідь з позицій доказового менеджменту, і голова Постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту Київської міської ради лікар, к.ю.н. Олег Гелевей, який слушно звернув увагу на пріоритети права і охорони здоров’я.

Доцент кафедри фармацевтичної технології і біофармації взяла участь у роботі конференції з доповіддю «Економічні аспекти системи реімбурсації в Україні з огляду на міжнародний досвід». В доповіді використано нещодавно опублікований документ WHO «Medicines reimbursement policies in Europe». Відповідно документу в країнах Європейського регіону ВООЗ створені механізми для захисту певних груп населення від надмірно високої співоплати за ліки. Головними підставами для зниження рівня співоплати або звільнення від неї є низькі доходи, певні захворювання, інвалідність, а також похилий вік. Аналіз реального фінансового тягаря показав, що співоплата може створювати істотне фінансове навантаження для пацієнтів, особливо в країнах з низьким рівнем доходу.

Принципово важливими є заходи щодо поліпшення цінової доступності лікарських препаратів і захисту населення від надмірно високої співоплати з власних коштів. До них відносяться чітка розстановка пріоритетів, прийняття рішень на основі фактичних даних, забезпечення прозорості всіх процесів, врахування інтересів вразливих груп населення, використання менш дорогих лікарських засобів у разі їх ефективності, проведення регулярних оцінок, а також розробка заходів політики з урахуванням стратегічної концепції.