Google search

20 грудня 2018 року відбулося чергове засідання Асоціації анестезіологів м. Києва (голова Асоціації – завідувач кафедри дитячої анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика д.мед.н., професор А. Біляєв). Засідання відбулося на базі Інституту раку МОЗ України за підтримки адміністрації інституту. 

В першій частині засідання виступив П. Гурін (Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова) з доповіддю «Інфузійна терапія під час коронарного шунтування на працюючому серці: гемодинаміка та коагуляційний гемостаз». Доповідач акцентував увагу на відмінностях у гемодинамічних та коагуляційних показниках у пацієнтів при операціях кронарного шунтування на працюючому серці залежно від вибору розчину для інфузійної терапіі (кристалоїди, препарати гідроксиетилкрохмалю останнього покоління та желатини). Також доповідач навів дослідження, що характеризують зміну поглядів на використання та частоту застосування різних груп розчинів для інфузійної терапії в умовах кардіоанестезіології протягом останнього десятиліття.

У другій частині засідання доцент М. Бондар (кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика) доповів про клінічний випадок важкої та резистентної до корекції гіпокаліємії у пацієнтки з вчасно недіагностованим синдромом Бартера, з детальним розбором діагностики та лікування даної патології, а також інших спадкових дефектів ниркових канальців. Було акцентовано на дифференційній діагностиці і, відповідно, відмінностях у проведенні терапевтичних заходів.

В заключній частині засідання професор А. Біляєв у своїй доповіді «Гемоуправління у пацієнта» акцентував увагу присутніх на проблемі периопераційної анемії у пацієнтів хірургічного профілю. Навів найбільш актуальні алгоритми оптимізації ведення пацієнтів з анемією, підкресливши необхідність використання стратегії «patient blood managenet» з метою запобігання необгрунтованого використання гемотрансфузій в периопераційному періоді та небажаних наслідків, пов'язаних з їх проведенням. Також були розглянуті проблеми та перспективи розвитку служби трансфузіології в Україні на сучасному етапі.