Google search

З 3 січня 2019 року на кафедрі мікробіології, епідеміології та інфекційного контролю розпочався цикл тематичного удосконалення «Основи інфекційного контролю» для мікробіологів. На цикл прибули фахівці з усіх регіонів країни. 

Навчальний план і програма циклу передбачають поглиблене вивчення питань інфекційної безпеки у закладах, що надають медичні послуги, шляхів виникнення антибіотикорезистентності мікроорганізмів та роль мікробіологічної лабораторії у системі заходів боротьби з госпітальними інфекціями.
З огляду на значне збільшення випадків захворюваності на менінгіт, до програми занять додатково включено семінар «Сучасні аспекти менінгококцемії». Актуальність такого розширення програми циклу підтверджується даними Центру громадського здоров'я МОЗ України: протягом 2015 року від менінгококцемії в Україні померли 60 хворих, у 2016 – 42,  у 2017 – 32, у 2018 – більш, ніж 30 осіб. В усіх випадках більшість загиблих - діти. Особливе занепокоєння викликає підвищення захворюваності в організованих колективах.

 

Мета семінару – звернути увагу фахівців на особливості мікробіологічної діагностики менінгококових менінгітів, актуальність використання експресних методик, достовірну ідентифікацію збудників з атиповими властивостями. Крім того, приділено увагу епідеміології та етіології бактеріальних менінгітів, бо, поряд з менінгококами, значущими збудниками цього захворювання є пневмококи, гемофіли, стафілококи, стрептококи, ацінетобактери тощо.