Google search

У грудні 2018 року доцент кафедри онкології НМАПО імені П. Л. Шупика Ольга Пономарьова протягом тижня відвідала МД Андерсонівський Раковий Центр Університету Техасу (м. Х’юстон, штат Техас, США) у статусі спостерігача.

Це один з найбільших онкологічних центрів країни, оснащений за останніми високотехнологічними стандартами. Фахові відвідувачі Центру оцінюють структурну та функціональну досконалість проекту. При більш детальному розгляді відзначають його організаційну довершеність, оптимальність сучасного менеджменту. Напрямки діяльності, лікувально-діагностичний, освітній, науково-дослідний - об’єднані у ефективний спосіб. Приміщення відділень Центру насичені обладнанням експертного класу, організація роботи персоналу суворо детермінована, також як і доступ відвідувачів і спостерігачів. У клініках Центру одночасно можуть обслуговуватися 600 осіб, наповнення його пацієнтами задовільне. В ньому обстежуються та лікуються онкологічні хворі з усього світу, також з України. У Центрі налагоджене і проводиться обстеження та лікування з приводу усіх форм та стадій раку. Клінічні відділення Центру мають вузьку спеціалізацію, у тому числі і хіміотерапевтичні. Навантаження на лікаря дещо менше, аніж в наших клініках, в той час, як в лікаря-інтерна та резидента – більша. Рівень проведення клінічних обходів, обговорень, консиліумів дуже високий, розгляд клінічного випадку нерідко триває протягом години, завжди широко багатодисциплінарний, за участі усіх потрібних спеціалістів і навіть дистанційно.

Під час відомого затоплення місцевості у серпні 2017 року клініка не припиняла роботу ані на хвилину. Персонал залишився мешкати у шпиталі, забезпечення всіх потреб пацієнтів та клініки не переривалося.

У Центрі налагоджені наукові та освітянські зв’язки з університетськими клініками багатьох країн, особливо з південно-американськими. Розвинута кооперація з онкологічними клініками цих країн у рамках багатоцентрових рандомізованих досліджень. Слухачі-іноземці післядипломного рівня освіти, зараховуються до резидентури, на стажування за різноманітними онкологічними навчальними програмами. Розвинуте навчання і на переддипломному рівні. Вишкіл слухачів, інтернів, резидентів вичерпний, детальний. Побутові умови для них у кампусах Центру цілком задовільні. Кращі слухачі після навчання можуть сподіватися на працевлаштування у Центрі. 

Науковий підрозділ Центру пишається своїми вченими, такими як Лауреат Нобелівської премії у галузі біології та медицині 2018 року Джим Алісон. Рандомізовані клінічні дослідження проводяться дуже широко, є навіть відділення для проведення випробувань першої фази.

Традиційно якісне, але дороговартісне обстеження та лікування для значної частини хворих покривається із різних страхових фондів. Величезні дотації Центру на всі види діяльності надходять з широкого переліку витоків. Основу фінансування складають приватні внески, індивідуальні та від фондів. Чимала їхня частина походить від колишніх слухачів (alumni). Ці практики фінансування закладу у США дуже поширені та популярні, мають значну суспільну підтримку.

Системне впровадження надбаного у Центрі досвіду у наших умовах, на перший погляд, виглядає проблематичним до закінчення процесу реформування вітчизняної галузі охорони здоров’я. В той же час чимало елементів цієї багато у чому зразкової системи можна імплементувати із значною користю в роботу адміністрації та кафедр Академії, наших клінічних баз.