Google search

11 - 13 грудня 2018 року співробітники кафедри хірургії та судинної хірургії пройшли навчання в European School of Laparoscopic Surgery (ESLS) на базі Saint-Pierre University Hospital (м. Брюссель, Бельгія) на курсі Laparoscopic Bariatric Surgery Workshop. 

Слід зазначити, що університетська клініка Saint-Pierre в Брюсселі є потужним сучасним багатопрофільним лікувальним закладом, що здійснює надання цілодобової ургентної хірургічної допомоги та є європейським лідером у впровадженні сучасних малоінвазивних (лапароскопічних та ендоскопічних) у всі розділи планової абдомінальної хірургії, зокрема спеціалізується на виконанні баріатричних операцій пацієнтам з морбідним ожирінням.
Така концентрація ургентного та планового хірургічного досвіду стала підґрунтям до створення на базі університетської клініки потужного навчально-тренінгового центру відомого у всьому світі - European School of Laparoscopic Surgery (ESLS), стажування в якому є престижним для фахівців з усієї Європи, а їх куратори – prof. Guy-Bernard Cadiere MD PhD FACS (director ESLS, Head of Digestive Surgery Department & Weight Loss C. – CHU St.-Pierre, Professor of Surgery – U.L.B.) та prof. Giovanni Dapri MD PhD FACS (Professor of Surgery and Anatomy Department of Gastrointestinal Surgery ESLS) є визнаними фахівцями в лапароскопічній хірургії, зокрема в баріатрії.

Враховуючи, що лапароскопія є головним пріоритетним напрямком комплексної стратегії розвитку кафедри, то цього разу в наукове відрядження були відправлені асистент кафедри, к. мед. н. М. Крестянов, відповідальний на кафедрі за роботу з лікарями-інтернами за спеціальності «Хірургія», та аспіранти 1 року навчання – Д. Завертиленко та А. Глаголєва, які виконують дисертаційні дослідження під керівництвом завідувача кафедри, професора С. Саволюка саме в контексті малоінвазивної хірургії.

Програма стажування була вкрай насичена – лекції провідних фахівців, робота в тренінговому симуляційному центрі, участь в лапароскопічних операціях, знайомство з клінічною базою, логістикою руху пацієнтів, особливостями післяопераційної реабілітацієї, що є дуже потужним поштовхом для подальшого наукового розвитку, особливо в питаннях перспективної підготовки молодих науково-педагогічних кадрів з числа аспірантів та покращення їх мовної комунікації.

Це стажування – крок до налагодження співпраці між нашими установами, в зв’язку з чим заплановано цілу низку робочих поїздок як бельгійських колег до Києва з стажуванням на робочому місці в клініці кафедри хірургії та судинної хірургії, так і в університетську клініку в Брюссель колективом кафедри для проведення спільних досліджень та спільних виступів на європейських та світових наукових форумах.