Google search

24 січня в Національному музеї медицини відбулось чергове засідання школи-семінару «Проблеми біоетики та фізика живого» на тему оповідання М. Булгакова «Морфій».

У заході взяли участь науково-педагогічні працівники та слухачі НМАПО імені П. Л. Шупика, Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, представники Університету імені Фрідріха-Олександра (м. Нюрнберг), актори та режисери Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки. На засіданні розглядалися біомедичні, біоетичні, соціально-психологічні та біографічні аспекти твору.

В обговоренні наступних наукових питань: чи існують на даний час ефективні методи лікування наркотичної залежності; які актуальні біоетичні проблеми піднімаються М. Булгаковим, які біографічні факти з життя письменника відображено в творі - активну участь взяли завідувач кафедри філософії Академії професор Світлана Пустовіт і доцент кафедри Борис Остапенко.   

В міні-спектаклі, фрагменті спектаклю «Морфій», відеоматеріалах із Університету імені Фрідріха-Олександра, виступі професора С. П. Глянцева та інших висвітлювалися проблеми особистої та суспільної відповідальності людини і медика за свої професійні дії, за інших людей, їх здоров’я, за моральний вибір. У доповідях та дискусіях розглянуто драматичні наслідки втрати лікарем духовної стійкості, моральної цілісності та професійної здатності виконувати свої обов’язки. Художньо переконливо показано роль люблячої жінки, яка старанно й жертовно спромагається врятувати кохану людину від згубної наркотичної залежності.

Важливим висновком з проведеної науково-театральної дискусії школи-семінару є усвідомлення особами, які навчаються в медичних закладах вищої освіти, важливості дотримання лікарем у своїй професійній діяльності принципу відповідальності, «не нашкодь», «роби благо» та інших моральних принципів.