Google search

Проблема ВIЛ-iнфекцiї/СНIДу вже понад тридцять рокiв залишається актуальною в Українi. Наша країна посідає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ-інфекції та смертності від захворювань, асоційованих з нею. 

Основною причиною смерті людей, що живуть з ВІЛ, є невчасне виявлення цієї інфекції серед населення та поширення коінфекції ВІЛ/ТБ (туберкульоз).

Враховуючи актуальність проблеми та необхідність виконання  індикаторів «90-90-90», що рекомендовані ЮНЕЙДС в рамках Нового підходу ЮНЕЙДС «Прискорення: припинення епідемії СНІДу до 2030 р.», де перші 90 – це відсоток ВІЛ-позитивних осіб, які повинні знати свій ВІЛ-статус, другі 90 %  повинні  мати доступ до АРВ-терапії і треті 90 % з тих, хто її отримує повинен мати невизначений рівень вірусного навантаження,  кафедра вірусології розпочала проведення циклів тематичного удосконалення на тему «Консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію із застосуванням швидких тестів» для фахівців протитуберкульозних закладів України.

Програма циклу містить інформацію про характеристики вірусу, особливості його розвитку в організмі людини, поширення на території України та у світі, питання  щодо організації виявлення ВІЛ, а також методики практичних навичок у застосуванні швидких тестів та наданні послуг до- та післятестового консультування. Разом з цим лікарі протитуберкульозних закладів міста Києва та Київської області під час заключної конференції та у анкетах заявили, що такий цикл надає можливість отримати знання та практичні навички, що недостатньо висвітлені у посібниках та нормативно-правових документах. Це питання формування ключових груп населення, яким необхідно рекомендувати тестування на ВІЛ,  скорочення алгоритму до- та післятестового консультування, оскільки ця послуга не входить до функції лікарської посади, якщо це не медична психологія. Програма навчання передбачає засвоєння навичок ефективного спілкування з пацієнтами, формування прихильності їх до лікування, заходи щодо запобігання психологічному вигоранню лікарів під час роботи із соціально дезадаптованими контингентами населення.

Одним із побажань для Академії була доцільність розроблення більшої кількості навчальних програм, що об’єднують декілька напрямів медицини та психології у наданні комплексної допомоги одному пацієнту з декількома проблемами здоров’я та соціальної стигматизації. Разом з дистанційними методами навчання такий підхід дозволить у короткі строки отримати методичні навички удосконалення роботи практичного лікаря.

Наступним побажанням було доповнити програму циклу ТУ «Консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію із застосуванням швидких тестів»  методикою тестування населення швидкими тестами на туберкульоз, що є надактуальним у період поширення конфекції ВІЛ/ТБ.

За результатами проведених циклів ТУ кафедра вірусології запланувала спільно з партнерами розробити найближчим часом методичні рекомендації щодо тестування на ВІЛ та ТБ із застосуванням ШТ з наданням послуг до- та післятестового консультування з урахуванням рекомендацій ВООЗ та ЮНЕЙДС.