Google search

10 лютого 2019 року виповнюється 90 років з дня народження професора Олени Василівни Удовицької, завдяки зусиллям якої 6 січня 1977 року була організована перша в Україні кафедра дитячої стоматології в системі післядипломного удосконалення дитячих стоматологів.  

    

Олена Удовицька закінчила Київський стоматологічний інститут у 1950 році. З 1951 по 1953 рік навчалася в клінічній ординатурі на кафедрі терапевтичної стоматології Київського стоматологічного інституту (Київський стоматологічний інститут діяв у 1931 - 1955 роках; в 1955 р. був реорганізований у факультет Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця). У 1954 році О. Удовицька захистила кандидатську дисертацію на тему: «Лікування глибокого карієсу у дітей», а в 1969 році – докторську дисертацію: «Гормональні зрушення при пародонтозі у жінок».
  


Олена Василівна - учениця корифея дитячої стоматології  І. Новика – видатного вченого, дослідника, клініциста, чудового організатора, педагога, наставника, значна частка наукових праць якого була присвячена саме дитячій стоматології, у тому числі і його кандидатська дисертація: «Предупреждение и лечение кариеса зубов у детей».

З 1947 по 1968 рік професор І. Новик завідував кафедрою терапевтичної стоматології Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця, де навчалася та працювала О. Удовицька.

З 1965 року доцент О. Удовицька перейшла працювати на новостворену кафедру  терапевтичної стоматології у Київському інституті удосконалення лікарів (теперішня НМАПО імені П.Л. Шупика).


  

О. Удовицька, доктор медичних наук, професор стала організатором і першим завідувачем кафедри дитячої стоматології, яку очолювала упродовж двадцяти років – з 6 січня 1977 по 1997 рр.

В усі часи роботи в якості завідувача кафедри дитячої стоматології професор О. Удовицька зберігала новиківські підходи до питань організації стоматологічної допомоги дітям, профілактики основних стоматологічних захворювань, вікових особливостей фізіології і патології порожнини рота у дітей і впроваджувала їх в науку і практику вітчизняної дитячої стоматології.

З-під її пера вийшло 297 наукових праць, у тому числі й монографії та навчальні посібники: «Клініка, діагностика та лікування карієсу зубів у дітей (1962 р.)», «Ендокринологічні аспекти в стоматології (1969 р.)», «Профілактика стоматологічних захворювань у дітей (1987 р.)», «Дитяча стоматологія (2000 р.)».

Професор О. Удовицька упродовж 20 років (1976 - 1996 рр.) була також і головним дитячим стоматологом МОЗ України. Створені під керівництвом професора Удовицької чисельні методичні рекомендації з актуальних питань практичної дитячої стоматології стали настільними посібниками для багатьох дитячих лікарів-стоматологів України. Вона є розробником актуальної і до цього часу програми «Гігієнічне стоматологічне навчання і виховання дітей та батьків».

Під керівництвом професора Удовицької були виконані 1 докторська та 7 кандидатських дисертацій. Учні Олени Василівни Удовицької з глибокою повагою згадують високу всебічну освіченість професора, професійну  принциповість, вимогливість, культуру, людську простоту і безкорисливість свого вчителя-наставника. За взірцем відданості справі, методичній і клінічній грамотності, чуйності і безкомпромісності професора формували свій професійний характер молоді співробітники кафедри, аспіранти, клінічні ординатори та слухачі циклів удосконалення. 

Розпочата професором Удовицькою справа успішно продовжується. Нині основним науковим напрямком кафедри є удосконалення методів діагностики, лікування та первинної профілактики стоматологічних захворювань у дітей, спрямованих на збереження та зміцнення стоматологічного здоров’я підростаючого покоління.

Своїми новими досягненнями нинішній колектив кафедри завдячує професору Удовицькій Олені Василівні та першим співробітникам кафедри, які збудували міцний фундамент для подальшого розвитку і прогресування стоматологічної науки і практики в цілях формування компетентного фахівця в галузі дитячої стоматології на рівні сучасних міжнародних стандартів.

Щиро дякуємо Вам, дорога Олено Василівно, за життєві і фахові уроки!

Бажаємо Вам, міцного здоровя та благополуччя на МНОГАЯ, МНОГАЯ ЛІТА!

З великою шаною і вдячністю колектив кафедри стоматології дитячого віку Інституту стоматології НМАПО імені П.Л. Шупика, Ваші колишні колеги, учні та слухачі циклів післядипломного удосконалення.