Google search

На кафедрі психіатрії, психотерапії та медичної психології, з метою залучення в педагогічний процес провідного міжнародного досвіду, впроваджується навчальна частина Програми ВООЗ щодо заповнення прогалин в галузі охорони психічного здоров'я (WHO Mental Health Gap Action Programme - mhGAP).

Метою цієї програми є розширення служб для лікування психічних і неврологічних розладів, а також розладів, пов'язаних з вживанням наркотиків та інших психоактивних речовин, особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Основна ідея Програми полягає  в тому, що навіть в умовах обмежених фінансових та людських ресурсів, при належному догляді, психосоціальній підтримці та медикаментозному лікуванні, можна успішно лікувати основні психічні розлади, а також запобігати самогубствам серед десятків мільйонів людей в усьому світі, які зможуть вести нормальне життя. Особливість mhGAP полягає в адаптації і алгоритмізації оцінки, терапії та подальшого спостереження пацієнтів з психічними розладами, зокрема для лікарів загальної практики, медичних та практичних психологів та інших неспеціалізованих постачальників медичних послуг.

У процесі втілення цієї програми в життя, 06 лютого 2019 року на кафедрі в рамках циклу психіатрії для інтернів-неврологів було проведено пілотний семінар з елементами тренінгу. Асистент кафедри, к.мед.н. С. Чумак представив алгоритми оцінки, ведення, терапії та подальшого спостереження хворих на депресивні розлади на рівні лікарів загальної практики, розроблені спеціалістами ВООЗ.   

На даний час кафедра розробляє програму циклу ТУ для підготовки лікарів загальної медичної практики, неврологів, медичних та практичних психологів та психотерапевтів відповідно до програми mhGAP.