Google search

Нині Україна переживає тяжкі часи свого розвитку, пов’язані зі збройним конфліктом на Донбасі. При цьому в ситуації, що склалася, працівники системи охорони здоров’я прифронтової зони змушені працювати в дуже складних умовах.

Так у п'ятій доповіді Safeguarding Health in Conflict Coalition’s (Коаліції по охороні здоров’я в умовах конфлікту) (2019 р.), відмічається, що в 23 країнах у 2017 році відбулося близько 700 нападів на лікарні, працівників системи охорони здоров’я, пацієнтів та автомобілі швидкої допомоги. У результаті цих нападів померло більше 100 медиків та 290 пацієнтів.

За даними ВООЗ в Україні з початку конфлікту на лінії зіткнення були обстріляні 160 медичних закладів, 130 з них залишаються частково або повністю непрацездатними. Більше 400 закладів охорони здоров’я повідомляють про недостатні запаси лікарських засобів. Доступ до медичної допомоги, медикаментів і гуманітарної допомоги для більше ніж 4 мільйонів людей, постраждалих від конфлікту, серйозно ускладнений в результаті обстрілів вздовж лінії зіткнення.

За таких умов кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика прийняла рішення про проведення освітнього курсу лекцій для лікарів прифронтової зони.

У середині другої декади лютого 2019 року співробітники кафедри анестезіології, на запрошення Асоціацій анестезіологів Донецької та Луганської областей, відвідали міста прифронтової зони Маріуполь, Бахмут, Сєвєродонецьк та інші, де проводили симуляційні заняття та начитку лекційного матеріалу з вибраних проблем анестезіології та інтенсивної терапії.

 

За 3 дні перебування на Донбасі працівники кафедри проїхали 730 км.

Найбільшу цікавість викликала симуляційна лекція професора О. Лоскутова, присвячена практичним аспектам вирішення проблем пресорних реакцій під час анестезії та Ю. Маркова («Коморбідні (поліморбідні) стани, асоційовані з вживанням алкогольних напоїв, що містять етиловий спирт»).

В ході та після проведених занять точилася жвава дискусія, практичні лікарі задавали запитання завідувачу кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, професору Олегу Лоскутову та доценту Юрію Маркову.

 

Після занять доктори медичних наук, професори Олексій Нестеренко (головний позаштатний спеціаліст з анестезіології та інтенсивної терапії) та Геннадій Постернак (завідувач кафедри анестезіології, реаніматології та невідкладних станів ДУ Луганський державний медичний університет) подякували за цікаві змістовні доповіді, зазначивши, що за останні роки це перший візит столичних фахівців такого рівня до лікарів, що працюють у непростих виробничих умовах прифронтової зони. Було висловлено сподівання, що у майбутньому подібні візити та спілкування стануть традиційними.