Google search

18 лютого 2019 р. Національний інститут раку гостинно зустрів лікарів та волонтерів, дорослих та дітей, об’єднаних навколо проблеми трансплантації кісткового мозку (ТКМ). 

З перших вуст лікарів та пацієнтів присутні почули про все, що хотіли знати про можливість проведення ТКМ в Україні, але не знали у кого запитати. Захід об’єднав фахівців з Національного інституту раку, Інституту гематології та трансфузіології НАМН України, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», волонтерів БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку», ГО «Рідкісні імунні захворювання», ГО Всеукраїнська асоціація дитячої імунології, громадських активістів, пацієнтів, які вже мають досвід ТКМ або готуються до неї. Активну участь в обговоренні проблеми ТКМ в Україні, потреби та реальної можливості лікування за допомогою ТКМ пацієнтів з первинними імунодефіцитами та іншою патологією взяли співробітники кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології. Розглядались різні аспекти ТКМ, яка на сьогодні в Україні ще має значні обмеження. Потреба в алогенній ТКМ становить близько 2,5 тисяч випадків на рік. Більшість пацієнтів змушені шукати кошти на лікування за кордоном або гинути.

Кожен може долучитися до подальшого розвитку ТКМ в Україні: своєю професійною діяльністю, ідеями, фінансовою та моральною підтримкою, активною громадською позицією, врешті можна самому стати донором кісткового мозку без шкоди для свого здоров’я.

Інформативні доповіді лікарів, пацієнтів та громадських організацій, приємне спілкування, присутність щасливих дітей, надихають та дають надію на майбутнє ТКМ в нашій країні. Завдяки ентузіастам медичної і немедичної спільноти трансплантації кісткового мозку в Україні бути!