Google search

Сьогодні 28 лютого 2019 р. кафедра ендокринології  НМАПО імені П.Л. Шупика  відзначає знаменну подію — 75-річний ювілей завідувача кафедри, директора ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин НАМН України імені В.П. Комісаренко», віце-президента НАМН України, президента Асоціації клінічних ендокринологів України, академіка Миколи Тронька.

За роки роботи Микола Дмитрович був неодноразово нагороджений державними та науковими відзнаками. Він є лауреатом премії  імені О.О. Богомольця, Заслуженим діячем науки і техніки України, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, лауреатом премії імені В.П. Комісаренка НАН України в галузі патофізіології, клінічної і експериментальної ендокринології, лауреат Нагасакської Меморіальної премії миру імені Такаші Нагаї. М. Тронько також нагороджений нагрудним знаком «Знак пошани», орденом «За заслуги» І,  ІІ і ІІІ ступенів, почесною грамотою Кабінету Міністрів України, грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом».

Його наукові дослідження охоплюють різні аспекти фундаментальної і прикладної ендокринології: вивчення впливу радіаційного фактора на канцерогенез у щитовидній залозі, прийняття Комплексної програми «Цукровий діабет»,  клінічне випробування та впровадження в практику вітчизняних лікарських препаратів, розробка Державних програм профілактики йододефіцитних захворювань та проведення обстеження населення на йододефіцит по всій території України.  Не можливо перерахувати всі напрямки його багаторічної діяльності на  ендокринологічній ниві.

За роки роботи багато чого зроблено. Микола Дмитрович є автором близько 500 друкованих праць, серед яких 37 монографій; співавтором двох авторських свідоцтв та 34 Деклараційних патентів України. Він підготував 10 докторів і 12 кандидатів наук.

«Все, що мав, тобі віддав, народе мій, - працю рук, зусилля мозку, блиск очей і серця кров» - ці слова  в повній мірі можна віднести  до Миколи Дмитровича.
Шановний Микола Дмитрович!

Ви заслужили і повагу, і пошану, і любов серед колег по роботі  за відданість благородній справі охорони здоров’я, за чуйність у ставленні до своїх співробітників, за вміле спрямування  колективу на виконання благородних завдань, що стоять перед усіма нами.

Колектив працівників кафедри ендокринології щиро Вас вітає з 75-річчям від дня народження. Бажаємо Вам міцного здоров’я, духовних і фізичних сил, невичерпної життєвої наснаги, тепла і затишку у Вашій оселі. Нехай роки залишають тільки світлі спогади, а майбутнє дарує ще багато щасливих літ, сповнених творчої енергії, радості, добра, надії. Щастя Вам і благополуччя!


Від усього серця: Ваші колеги.