Google search

28 лютого — 2 березня 2019 року в місті Яремче відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Сучасні аспекти клінічної неврології». Конференція зібрала практикуючих лікарів та науковців з усіх куточків нашої країни та зарубіжжя, щоб обмінятися досвідом, поділитися сучасними досягненнями в діагностиці та лікуванні неврологічних захворювань.

У конференції взяла участь доцент кафедри неврології №1 НМАПО імені П.Л. Шупика Тетяна Насонова. Вона виступила з доповіддю «Головний біль у пацієнтів похилого віку: в яких випадках та чим лікувати».

В цілому, люди похилого віку страждають головним болем рідше, ніж молоді. Але проблема головного болю залишається актульною. З віком змінюється структура захворюваності головним болем - частота первинного головного болю зменшується, а частота вторинного головного болю збільшується. Щодо клінічних характеристик головного болю, то, наприклад, при мігрені біль стає менш вираженим за інтенсивністю та вегетативними проявами, аура мігрені також може відчуватися частіше ізольовано, без головного болю. Гіпнічний головний біль та первинний головний біль кашлю - це рідкісні первинні синдроми головного болю, які зустрічаються майже виключно у літніх людей.

Тетяна Іванівна нагадала, що велика більшість вторинних головних болей у літньому віці клінічно проявляють себе, як головний біль напруги. І клініцисту потрібно бути настороженим з приводу наявності захворювання, що може спричинити серйозні наслідки або смерть. Головний біль вранці з нудотою і блювотою може бути пов'язаний із підвищеним внутрішньочерепним тиском, викликаним пухлиною, гематомою або абсцесом. Літній пацієнт з новим головним болем може мати скроневий артеріїт і потребувати швидкого лікування кортикостероїдами, щоб запобігти сліпоті. З віком вражаючої частоти набувають постгерпетичні невралгії, які ускладнюють перебіг оперізуючого герпесу. Інсульти, субдуральні гематоми, пухлини, інфекції центральної нервової системи, інсульти, офтальмологічні проблеми — всі вони є частими причинами головного болю у людей похилого віку. Також головний біль часто супроводжує синдром апное сну , артеріальну гіпертензію, гіпотиреоз.

З появою сучасної фармакології головний біль часто можна успішно лікувати. Невралгія трійчастого нерва є джерелом особливо високої захворюваності серед літніх людей, але її можна дуже успішно лікувати карбамазепіном або баклофеном. Пароксизмальна гемікранія надзвичайно чутлива до індометацину, тоді як кластерний головний біль полегшується від вдихання кисню, прийомом кортикостероїдів або літію. Іноді головний біль є доброякісним, в інших випадках  він - передвісник смерті. Цей факт робить ретельну оцінку кожного головного болю обов'язкою. В цілому, при лікуванні головних болів у літніх людей необхідно приділяти пильну увагу потенційній взаємодії з декількома лікарськими засобами, що необхідні через наявність інших захворювань. Крім того, необхідно брати до уваги самі супутні захворювання, особливо депресію, тривогу і когнітивні порушення, що вимагає створення мультимодальних міждисциплінарних підходів.

Доповідь викликала значний інтерес публіки та жваве обговорення. Також Тетяна Іванівна брала участь у активному обговоренні теми «Дисциркуляторна енцефалопатія — неврологічний діагноз?» із опонентом доктором медичних наук, професором Вікторією Гриб. У сучасній медицині є багато суперечливих питань і подібні дискусії допомогають кожному лікарю створити своє власне бачення проблеми.

Конференція була насиченою та надихаючою. Лікарі знайшли для себе нові знання та знайомства,  а науковці — нові горизонти для пошуків та відкриттів. Свіжий подих весни в оточенні чарівних Карпат в рази посилив враження від конференції та створив незабутню атмосферу для всіх її учасників.