Google search

25 лютого у м. Дніпро на базі Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи, за сприяння Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) і Асоціації судових медиків України (АСМУ), відбулося урочисте відкриття першого «Гуманітарного тренінгового центру судово-медичної ідентифікації» (далі - Центр).

У відкритті Центру та підписанні Меморандуму про співпрацю між МКЧХ і АСМУ активну участь взяв завідувач кафедри судової медицини, заступник голови АСМУ професор Володимир Мішалов.

Створення Центру зумовлено тенденцією до загострення локальних збройних конфліктів у світі та, зокрема, на території України, а також для проведення відповідних дій у випадках авіа- і залізничних катастроф, природних катастроф тощо. При появі великої кількості знеособлених, фрагментованих трупів виникає проблема ідентифікації тіл двох і більше осіб, особливо якщо мало місце руйнування тканин і органів трупів від дії факторів зовнішнього середовища. Всі вони перешкоджають впізнанню загиблих, роблять ідентифікацію людини особливо надскладним завданням, вирішення якого під силу тільки команді заздалегідь підготовлених фахівців.

Мета створення Центру визначила його місію - теоретична та практична підготовка представників різних організацій та общин до належної, максимально бережливої, злагодженої, професійної роботи з тілами та з останками тіл жертв, що загинули під час збройних конфліктів, терористичних актів, техногенних і природних катастроф. Основним завданням Центру є тренінг слухачів (курсантів) з таких важливих питань: 1) правила пошуку загиблих, організація та методологія огляду місця події (знайдення тіл та останків), алгоритм проведення ексгумацій масових поховань; 2) транспортування, збереження тіл та останків жертв; 3) процедури впізнання загиблих; 4) визначення першочергових заходів, направлених на сприяння проведенню судово-медичних досліджень з метою неупередженого кримінального розслідування по встановленню причини, часу й обставин смерті; 5) повернення тіл та їх залишків сім’ям загиблих, для гідного вшанування та поховання, відповідно до звичаїв і вірувань.  

Зауважимо, що потенційними слухачами (курсантами) Центру є представники різних професій і галузей: медики, парамедики, судово-медичні експерти загального профілю, працівники правоохоронних і судово-слідчих органів, військовослужбовці, працівники МНС, волонтери та інші.

Важливо відзначити й контингент модераторів Центру:

  • І-ша сесія: фахівці з різних галузей науки Міжнародного Комітету Червоного Хреста (антропологи, судові патологи, судово-медичні експерти, генетики, криміналісти, балісти та спеціалісти з вибухової техніки, інфекціоністи, правники, психологи);
  • ІІ-га сесія (і наступні): підготовлені в Україні на першій сесії фахівці з різних галузей: судової медицини (судово-медичні експерти, судово-медичні криміналісти, генетики, імунологи Дніпропетровського обласного бюро СМЕ), балісти і спеціалісти з вибухової техніки, інфекціоністи, правники, психологи.