Google search

1 березня в м. Києві, у  конгрес-холі «Mercure Congress Sentre» відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю  «Неврологічні читання (VIІІ) пам’яті Д. І. Панченка», яка проводилась з нагоди 113 річниці від дня народження видатного науковця і педагога, засновника неврологічної школи НМАПО імені П. Л. Шупика професора Дмитра Панченка. 

Ініціаторами проведення конференції виступила кафедра неврології і рефлексотерапії Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика.

У своїй вітальній промові професор Олег Шекера зазначив: «За часів роботи професора Д. Панченка у нашому закладі часто проводились масштабні всесоюзні та міжнародні конференції, яким він приділяв велике значення не тільки в плані наукового або практичного удосконалення, але й в аспекті поліпшення комунікацій неврологів з різних регіонів Київської області, багатьох республік нашої країни, зарубіжжя. Хочу наголосити, що і в теперішній час в системі безперервної післядипломної освіти лікарів як за кордоном, так і у нашій країні, проведенню короткотривалих форм удосконалення: циклів ТУ з дистанційним навчанням, тренінгів, шкіл, гранд-раундів, журнальних клубів, майстер-класів, конференцій, відео-конференцій, приділяється важливе значення. Звісно, за короткий час лікаря-спеціаліста з будь-якого фаху підготувати неможливо, але викласти квінтесенцію нової лікувальної або діагностичної методики, чи поглядів на етіологію та патогенез захворювання, цілком реально».

Далі з доповіддю «Продовження наукової школи професора Д. І. Панченка» виступив його учень, професор Іван Зозуля, який наголосив, що професор Панченко був ініціатором розробки цілої низки наукових тем, які зараз не втратили своєї актуальності і втілюються у виконання дисертаційних робіт багатьох молодих науковців-неврологів нашої Академії – наукових «онуків» професора Дмитра Панченка .

Заступник голови оргкомітету конференції, завідувач кафедри неврології і рефлексотерапії професор Наталія Свиридова у своєму майстер-класі «Інсульт та больові синдроми: гострий період та реабілітація (європейський досвід 2019 р.» ознайомила лікарів з сучасними світовими досягненнями у галузі терапевтичного ведення хворих з інсультом за даними 2019 р.

За допомогою сучасних комп’ютерних технологій зв’язку було прочитано лекцію з Норфолка, Велика Британія - «Хвороба мотонейронів» (доповідач – професор, консультант відділення реабілітації Університетської лікарні Джеймса Пейджа, Carlo Canepa-Raggio) та майстер-клас з Амстердама, Нідерланди – «Транзиторна монокулярна сліпота» (доповідач – професор-консультант Національної лікарні неврології та нейрохірургії, Лондон, Велика Британія , Gordon Plant). 

Всього в конференції взяли участь 423 лікаря з усіх регіонів України – це неврологи, лікарі загальної практики - сімейні лікарі, ендокринологи, рефлексотерапевти, фізіотерапевти, нейрохірурги, анестезіологи та лікарі інших спеціальностей. У рамках  конференції було зроблено 13 доповідей (серед них – 1 лекція, 7 майстер-класів) та представлено 26 стендових доповідей з актуальних питань неврології.