Google search

1 березня 2019 року відбулася щорічна  науково-практична конференція з міжнародною участю «Патологія слизових оболонок у жінок: сучасні аспекти діагностики та лікування», організована кафедрою акушерства і гінекології №2 НМУ імені О.О. Богомольця, під патронатом МОЗ України.

Цей захід був присвячений формуванню і розвитку мікробіоти жінки, особливо в період вагітності та лактації, мікробіоценозу грудного молока та його впливу на становлення мікробіому немовляти. 

На коференції також розглядалися проблемні питання діагностики та лікування бактеріальних вагінозів у жінок, в різні періоди життя, формування мікробіоти жінок репродуктивного віку, зокрема під час вагітності та після пологів.

Також на конференції з доповідями виступили запрошені науковці з клініки Шаріте (Німеччина) щодо ролі пробіотиків у лікування статевих інфекцій у жінок та ролі біоплівок.

До участі була запрошена кафедра неонатології НМАПО імені П.Л. Шупика: з доповіддю «Мікробіота грудного молока, її вплив на формування мікробіоцеозу новонародженого» виступила доцент кафедри О. Костюк.

Зокрема в доповіді говорилося, що заселення кишечника дитини відбувається ще внутрішньоутробно. Мікробіом новонародженого при цьому залежить від мікробіому кишечника матері. Раніше вважалося, що ключовим моментом у формуванні мікробіоценозу кишечника є «первинна колонізація кишечника», і що мікрофлора дитини формується  протягом перших місяців життя. Численні сучасні дослідження доводять, що колонізація мікроорганізмами навколоплідних вод відбувається ще в період вагітності. Отже, процес колонізації кишечника починається значно раніше, і багато імунних реакцій на деякі мікроорганізми запускаються ще до народження дитини.