Google search

04 березня 2019 року доцент кафедри ортопедії і травматології № 1, к.мед.н. Роман Остапчук та асистент кафедри ортопедії і травматології № 1, к.мед.н. Дмитро Штонда взяли участь у навчальному курсі з артроскопії колінного суглоба, який проводився на базі Вінницької клінічної обласної лікарні імені М.І. Пирогова. 

Курс проводився провідним світовим концерном з виготовлення сучасних ортопедичних імплантів, розробки та впровадження малоінвазивних хірургічних технік, доповіді та живу хірургію представляли світові фахівці з технік відновлення пошкоджень менісків та пошкоджених зхрещених зв’язок, а саме dr. Pedro та dr. Bejar da Costa.

Сам курс включав мультимедійні доповіді по діагностиці, лікуванню та реабілітації пацієнтів з пошкодженнями менісків та передньої зхрещеної зв’язки (ПЗЗ). Відбулася презентація технік відновлення (ушивання) розривів менісків «Different options for meniscal Repair», після чого на практичному курсі «Лікування пошкоджень меніска – Outide-In, Inside-Out, All-inside. Meniscal Root repair» кожен учасник курсу відпрацював техніку накладання швів на пошкоджений меніск з використанням оригінальних інструментів та високоякісних муляжів.

Після презентації техніки хірургічного малоінвазивного відновлення розриву передньої зхрещеної зв’язки «All-inside ACL Reconstruction» всі учасники відпрацювали практичний курс «Реконструкція ПЗЗ All – inside». Жива хірургія включала дві операції з відеотрансляцією самої операції з реконструкції ПЗЗ технікою All – inside, яку виконував dr. Pedro, та операцію з накладанням швів на ділянку розриву менісків, яку виконував dr. Bejar da Costa.

На завершення плідного і насиченого дня відбулося обговорення питань, які з тих чи інших питань залишились не досить зрозумілі, або потребували уточнення. Всі учасники проведеного курсу побажали частіше проводити курси подібного спрямування, оскільки це чудова нагода підвищити свій професійний рівень.