Google search

Кафедрою вірусології НМАПО імені П. Л. Шупика на базі комунального підприємства «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» проводиться цикл тематичного удосконалення «Консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію із застосуванням швидких тестів» з 14.01 по  28.01.2020 р. Тривалість циклу ТУ складає  78 академічних годин.

Лекції, семінари та практичні заняття проводяться викладачами кафедри вірусології доцентами Т. Александріною та О. Обертинською.

Відповідно до навчального плану і програми циклу  із застосуванням  інноваційних методик викладання  розглядаються актуальні  питання  консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію для лікарів, що надають послуги від первинної медико-санітарної допомоги до четвертого рівня надання висококваліфікованої допомоги пацієнтам.

Підвищення якості професійної підготовки лікарів на цьому циклі передбачає  більш ефективне виявлення осіб, що не знають про свій ВІЛ-статус  на ранніх стадіях інфікування, що в подальшому призведе до зменшення кількості випадків ВІЛ-інфекції/СНІДу,  виявлених за клінічними ознаками в Україні. Це особливо важливо та необхідно для досягнення першої з трьох цілей тисячоліття «90х90х90»,  яка полягає в тому, що 90% людей, які живуть з ВІЛ повинні знати свій ВІЛ-статус.

Навчальний план і програма даного  циклу  ТУ включає в себе такі важливі питання, як правові аспекти надання послуг КіТ, особливості проведення КіТ для окремих груп населення, феномен вигорання у лікарів, а також  ознайомлення з технологією, алгоритмом  і методами тестування на ВІЛ швидкими тестами. Особливість інноваційного  підходу  у викладанні полягає  у поєднанні психологічних методик з прикладними (консультування і тестування) та запровадженні інтерактивних методів навчання, що оптимізують можливості набуття знань і формування спеціальних практичних навичок та вмінь, що є актуальним у децентралізації послуг під час реформування системи охорони здоров’я.

У навчанні  передбачені: робота в групах, інтерактивні презентації, дискусії, мозковий штурм, ролеві ігри, ситуаційні завдання, відеоролики та їх обговорення, практичні заняття з тестування на антитіла до ВІЛ із застосуванням швидких тестів.

Наприкінці навчання будуть сформульовані висновки на підставі оцінки ефективності набутих теоретичних знань, спеціальних практичних навичок та умінь та проведено анкетування слухачів.