Google search

Міжнародними експертами ВООЗ упродовж 2018 - 2019 рр. здійснена превалідаційна оцінка зусиль України щодо участі країни у світовому тренді - відповідь на стратегію ВООЗ/ЮНІСЕФ до 2030 року «Глобальна елімінація передачі ВІЛ від матері до дитини».

Нажаль, міжнародними експертами встановлені об’єктивні недоліки у впроваджені заходів попередження ВІЛ та сифілісу у новонароджених, які стосуються, серед іншого, пізнього становлення вагітних на облік для спостереження за перебігом вагітності (після 12 тиж. вагітності), недостатнє обстеження новонароджених методами ранньої діагностики, застарілі технології діагностики та лікування сифілісу у вагітних, недостатнє забезпечення ВІЛ-інфікованих жінок методами та засобами планування сім’ї.  З огляду на встановлені міжнародними та вітчизняними експертами, до складу яких входить професор кафедри акушерства, гінекології та перинатології Н. Жилка, яка має значний досвід організатора та науковця щодо впровадження інноваційних технологій, Міжвідомчою робочою групою з питань валідації елімінації передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції та сифілісу розроблені «Дорожні карти з елімінації випадків передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції та сифілісу в Україні», які схвалені рішенням Нацради України від 22 серпня 2019 року і надані регіонам для точкового впливу на проблеми.

На сьогодні стоїть питання надто гостро, як полагодити проблеми у цій сфері. Невже наша країна, яка визнавалася передовою у світі у впровадженні цих технологій упродовж 2001 - 2008 рр., не зможе стати на одну сходинку з країнами, які вже валідували процес елімінації означених інфекцій? Це розвинуті західні країни, а також Білорусь, Молдова, Арменія, Тайланд.

6 лютого 2020 року проведено оперативне засідання активу Міжвідомчої робочої групи з питань валідації елімінації передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції та сифілісу з метою напрацювання основних організаційних втручань для прискорення вирішення проблем і, таким чином, довести усьому світові, що Україна здатна захистити новонароджених від перинатальної ВІЛ-інфекції та сифілісу. Стало нагальним питання у розробці нормативного документу щодо впровадження Стратегії ВООЗ, що дозволить унормувати нові діагностичні та лікувальні технології в закладах охорони здоров’я. Організацію цієї роботи доручено професору Н. Жилці.