Google search

Дивіться прес-конференцію про загрози безперервному професійному розвитку лікарів тут:  https://www.unian.ua/static/press/live

5 березня 2020 року о 10 год. в Інформаційному агентстві "УНІАН" (вул. Хрещатик, 4) відбудеться прес-конференція щодо кризової ситуації, яка склалася у підготовці лікарів в Україні.

Упровадження в Україні нових принципів фінансування підвищення кваліфікації лікарів призвело до того, що з 01.04.2020 Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика не отримає заплановані кошти та не зможе утримувати 369 штатних посад, у т.ч. 189 науково-педагогічних працівників.

Цілком ймовірна ліквідація близько 25 унікальних в Україні кафедр – хірургії серця і магістральних судин; діабетології; гастроентерології, дієтології та ендоскопії; хоспісної медицини та паліативної допомоги; дитячої кардіології та кардіохірургії тощо.

Реформа вторинної медичної допомоги, яка почне діяти з 1 квітня 2020 року, несе глобальні ризики для здійснення освітньої і медичної діяльності закладами вищої медичної освіти через відсутність коштів на оренду та механізму реєстрації лікарів-освітян на платформі HELSI. Це означає, що 646 науково-педагогічних працівників, у т.ч. професорів, втратять можливість проводити лікування пацієнтів у закладах охорони здоров’я, а в перспективі кількох років – і саму лікарську спеціальність; 30 тис. лікарів перестануть отримувати практичні навички на клінічних базах; а 300 тис. пацієнтів – лікуватися у високопрофесійних лікарів.

Водночас, відповідно до звернення професійної Громадської організації «Українська академія дерматовенерології» НМАПО імені П. Л. Шупика ініціює черговий етап узгодження кваліфікаційних характеристик українських медичних спеціалізацій з європейськими аналогами. У разі внесення відповідних змін до кваліфікаційних вимог, українські дерматологи отримають можливість займатися дерматопатологією, дерматохірургією, дерматоонкологією та флебологією, – як їх європейські колеги.

Академія вже вкотре пропонувала Міністерству охорони здоров’я України та численним іншим державним інституціям терміново втрутитися й внести необхідні оперативні зміни у свою діяльність, аби не дискредитувати реформи у сфері охороні здоров’я непродуманими, надто ризикованими заходами, запланованими минулим урядом у рамках так званої реформи безперервного професійного розвитку.

У заході візьмуть участь:

  • перший проректор Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика член-кореспондент НАМН України професор Юрій Вдовиченко,
  • проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи професор Раїса Моісеєнко,
  • завідувач кафедри дерматовенерології професор Олександр Літус.