Google search

Одним із важливих компонентів паліативної та хоспісної допомоги є соціальна підтримка пацієнтів, які зіштовхнулись з проблемою невиліковного захворювання, та членів їхніх родин. Таку соціальну (психосоціальну) підтримку здійснюють фахівці з соціальної роботи.

Попри те, що історія паліативної та хоспісної допомоги в Україні нараховує близько 30 років, і соціальна робота в нашій державі розвивається понад 25 років, і близько 20 закладів здійснюють освітню підготовку за напрямом «соціальна робота»,  – залучення фахівців з соціальної роботи до паліативної та хоспісної допомоги і діяльності в закладах охорони здоров’я України залишається досить слабким.

Проте робочі програми навчальної дисципліни, освітньо-професійні програми та інші навчально-методичні документи ЗВО включають питання паліативної та хоспісної допомоги. Такий результат інформаційно-просвітницької діяльності, зокрема, кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика та БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» й інших організацій.

Робоча програма навчальної дисципліни «Соціальна робота з особливими групами клієнтів», розроблена і затверджена у 2016 р. кафедрою соціальної педагогіки та соціальної роботи Київського університету імені Б. Грінченка, включає модуль «Соціальна робота в сфері паліативної допомоги». Тривалість – 60 годин. Він складається з 2-х частин (змістових модулів): «Становлення та розвиток соціальної роботи у сфері паліативної допомоги» та «Робота з дітьми у сфері паліативної допомоги». Значна увага приділяється питанням організації дозвілля дітей, які перебувають на довготривалому лікуванні (програма «Лікарняні клоуни», арттерапія, створення анімації, залучення волонтерів тощо).

«ECTS–Інформаційний пакет кафедри соціальної педагогіки» (освітня програма «Соціально-виховна робота з дітьми та молоддю»), розроблена кафедрою соціальної педагогіки Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова, включає модуль «Основи паліативної допомоги» тривалістю 90 годин. Програма навчальної дисципліни містить такі теми, як «Соціально-виховна робота з невиліковно хворими дітьми та молодими людьми», «Допомога сім’ям, що мають невиліковно хворих дітей», «Паліативна робота педагога», «Особливості виховної роботи в закладах хоспісного типу», «Анімаційна робота в лікарнях та хоспісах», «Форми посередництва та медіації в паліативній педагогіці».

Освітньо-професійна програма «Соціальна робота з надання паліативної та хоспісної допомоги», розроблена і затверджена у 2019 р. кафедрою соціальної роботи Дніпровського національного університету імені О. Гончара, розроблена задля навчання магістрів з соціальної роботи, підготовлених суто в межах цієї освітньої програми. Термін навчання – 1 рік і 5 місяців. 

В Бердянському державному педагогічному університеті курс «Соціальна робота у сфері паліативної допомоги» включений в освітньо-професійну програму магістерського рівня вищої освіти (2020 р.). Передбачено 3 кредити.

«Хоспісна і паліативна робота в соціальній роботі» включена в якості вибіркового компоненту освітньої програми «Соціальна педагогіка», 3 кредити, затвердженої у Рівненському державному гуманітарному університеті в 2020 р.

Також питання соціальної роботи з людьми похилого віку, ВІЛ-інфікованими та іншими вразливими групами населення включені в програми різних ВНЗ, що здійснюють підготовку соціальних працівників і питання паліативної та хоспісної допомоги там розглядаються побіжно.

Контент-аналіз навчально-методичних документів з освітньої додипломної підготовки молодших медичних працівників засвідчує, що питання суто соціальної роботи в сфері паліативної та хоспісної допомоги не включені в навчальні програми цих працівників. Проводиться підготовка по дисциплінах «Соціологія» й «Медична та соціальна реабілітація». Зокрема, освітньо-професійна програма «Сестринська справа», затверджена Педагогічною радою Глухівського медичного училища в 2019 р., передбачає 1.5 кредити «Соціологія», 3.75 кредити – «Медична та соціальна реабілітація». Освітньо-професійна програма за спеціальністю «Медсестринство» Рівненської медичної академії (2019 р.) передбачає 4 кредити по темі «Медична та соціальна реабілітація». Освітньо-професійна програма «Медико-профілактична справа» (2019 р.) Криворізького медичного коледжу передбачає вивчення дисципліни «Соціологія» тривалістю 1.5 кредити та «Медична та соціальна реабілітація», тривалістю 3.8 кредитів.

Таким чином, соціальні, психологічні, клінічні питання паліативної та хоспісної допомоги до певної міри включені в навчальні програми додипломної підготовки фахівців з соціальної роботи та соціальної педагогіки у ВНЗ України. Натомість соціальні аспекти надання паліативної допомоги у навчальні програми молодших медичних працівників не включені.

Олександр Вольф, провідний фахівець відділу з міжнародного співробітництва, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика, голова БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги»