Google search

Аналіз основних програмних документів (декларацій, резолюцій тощо) ВООЗ, ООН, ПАРЕ, ЕС, РЄ, а також резолюцій провідних глобальних конференцій з паліативної та хоспісної допомоги, прийнятих і опублікованих у 2014 - 2020 рр. виявив, що питання розвитку паліативної та хоспісної допомоги пацієнтам займає в цих документах чільне місце.

Основний їх меседж – цей вид допомоги має стати частиною політики держави у сфері охорони здоров’я та соціального захисту.

В 2019 - 2020 рр. відбувалися вибори в Європарламент, а також ряд національних парламентів.

Проведення контент-аналізу передвиборчих програм політичних сил Європейського Союзу, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Словаччини допоміг виявити, що в цілому партії в 2019 - 2020 рр. (під час загальноєвропейських і місцевих виборів) приділяють певну увагу питанню паліативної та хоспісної допомоги і підтримки людей похилого віку.

Єдиною панєвропейською партією, яка згадує паліативну та хоспісну допомогу в своїй політичній програмі, є «Європейський християнський політичний рух».  «В кінці життя треба підтримувати паліативну допомогу. Закінчення життя коли «жити нема навіщо» – не наш вибір, оскільки життя дано і створене Богом. Ми вважаємо: якщо соціальні мережі, персоналізована допомога, … та паліативна допомога будуть розвиватися - життя буде цінуватися до самого кінця».

Під час місцевих виборів на батьківщині сучасного хоспісного руху – Великій Британії обидві основні політичні сили (консервативно-юніоністська партія та ліберальні демократи) обіцяли підтримувати розвиток паліативної допомоги. Консерватори, які перемогли на виборах, називаючи хоспіси «нашими дорогоцінними», планували виділити дотації цим закладам, які допомагають 200 000 пацієнтам щорічно. Ліберальні демократи обіцяли зробити допомогу в кінці життя безкоштовною.

Під час місцевих виборів у ФРН лише коаліційне об'єднання політичних партій Німеччини – Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу звернуло увагу на питання, суміжне з паліативною допомогою: «Ми оголошуємо війну хворобам, які загрожують нашому народу. Рак і хвороба Альцгеймера невдовзі мають стати минулим».

Польські партії, які змагалися за перемогу в місцевих виборах (2019 р.) приділяють цьому питанню дещо більшу увагу. Союз ліво-демократичних сил (KW Sojuszu Lewicy Demokratycznej, SLD, Lewica Razem, Wiosna) визначають питання онкології, геріатрії та психіатрії, як пріоритетні для сфери охорони здоров’я. PSL-Koalicja Polska обіцяла організацію ефективнішого догляду над людьми похилого віку, зокрема, розвиток різних його форм (теледогляд, телемедицина, розвиток волонтаріату тощо).

Під час парламентських виборів у Словаччині (2020 р.) політичні сили активно використовували тематику медико-соціальної підтримки, зокрема, людям похилого віку у своїх виборчих програмах.

Так, «Dobra Volba» пропонувала «єдину систему соціально-медичного довготривалого догляду і ліпші умови помагаючим професіям». «Sme Rodina» пропонувала покращити функціонування систем одноденного амбулаторного догляду, патронажної опіки вдома та паліативної медицини. «Za ludi» обіцяли збільшити фінансування паліативної і хоспісної допомоги, а також хоспісного догляду вдома.

«OLano» задекларувала підтримку достатнього фінансування для агенцій патронажної опіки вдома і підтримки людей похилого віку.

«PS-Spolu» в своїй програмі обіцяла: «Через постаріння населення з’являється все більше людей, які залежать від допомоги інших і це може мати різні форми – забезпечення достойної старості, догляд за важкохворими або післяопераційна допомога. Нам потрібна фундаментальна реформа довготривалої допомоги, яка враховує ці потреби населення. Нова система повинна дозволяти людям отримувати догляд вдома так довго, скільки їм потрібно. У той же час треба забезпечити можливість перебування в закладах соціального догляду для тих, хто залежить від цілодобової підтримки».

Таким чином, під час місцевих в ряді країн і ЄС-виборів у 2019 - 2020 рр. питання паліативної та хоспісної допомоги, а також питання допомоги людям похилого віку входили в політичну агенду, відгукуючись на основні програмні документи (декларації, резолюції тощо) ВООЗ, ООН, ПАРЕ, ЄС, РЄ, а також резолюцій провідних глобальних конференцій з паліативної та хоспісної допомоги.

Олександр Вольф, провідний фахівець відділу з міжнародного співробітництва, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика, голова БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги»