Google search

На кафедрі медичної та лабораторної генетики закінчився цикл ТУ «Діагностика хромосомних хвороб», який тривав з 01.06 по 16.06.2020 р. На цикл заїхали слухачі з Дніпропетровської, Кіровоградської, Одеської, Херсонської, Хмельницької областей, м. Львова та м. Києва.

Згідно з наказом НМАПО імені П. Л. Шупика № 2319 від 22.05.2020 цикл проводився у дистанційному форматі. Тематичне удосконалення проходили 32 лікарі-лаборанти-генетики, біологи медико-генетичних та клінічно-діагностичних лабораторій.

Стрімкий розвиток нових лабораторних методів дослідження хромосомної патології, модифікації існуючих методологій та їх впровадження в роботу сучасних цитогенетичних та молекулярно-цитогенетичних лабораторій країни вимагає від лікарів-лаборантів-генетиків знання як основ лабораторної генетики, так і тенденцій сьогодення. Під час проведення лекційних занять викладачі зробили акцент на тому, що сучасні фахівці мають бути обізнаними та добре орієнтуватися у перевагах та недоліках кожного з існуючих методів, а також розуміти алгоритм послідовності застосування таких методів для підтвердження або скасування попереднього, клінічно встановленого діагнозу хромосомної патології. Слухачі з великим зацікавленням прослухали лекції, які охоплювали весь спектр застосування цитогенетичних та молекулярно-цитогенетичних методів в діагностиці хромосомної патології, а саме на преімплантаційному, пренатальному та постнатальному рівнях. Цікавим було обговорення інформативності та доцільності застосування неінвазивних методів діагностики. Жвавий інтерес викликала лекція, присвячена явищу хромотрипсису. Не оминули увагою і особливості проведення цитогенетичного дослідження постмортальних зразків.

Фахівці з приватних клінік допоміжних репродуктивних технологій, які проходили тематичне удосконалення на цьому циклі, із задоволенням поділилися досвідом освоєння та впровадження новітніх технологій, таких як порівняльна геномна гібридизація, секвенування нового покоління в практику роботи цитогенетичних та молекулярно-цитогенетичних лабораторій.

Незважаючи на непрості умови роботи в період карантину, викладачі кафедри доклали максимум зусиль щоб педагогічний процес відбувся на найвищому рівні.

Після тематичного удосконалення всі слухачі успішно склали залік та отримали посвідчення встановленого зразку.