Google search

Уже в березні - квітні 2020 р. багато хоспісів у США, Канаді, Великобританії та інших країнах, де розвиток цієї допомоги традиційно був високим, опинилися під загрозою закриття.

У Великобританії, після ряду скоординованих акцій і під впливом громадської думки, на початку квітня уряд пішов на безпрецедентні заходи: виділив близько 200 мільйонів фунтів стерлінгів для підтримки хоспісів на найближчий квартал. Але ця допомога, швидше за все, матиме недовгостроковий ефект. Адже хоспіси, в залежності від регіону, залежать на 30 – 70 % від фандрейзингу та донорських благодійних коштів. У найближчі декілька років їх кількість скоротиться. І вже зараз хоспісні мережі, наприклад, у Великобританії, повідомляють про багатомільйонні збитки.

Уряди будуть посилювати свою роль в підтримці хоспісів. Ще в січні - лютому 2020 р., наприклад, в Канаді один з місцевих урядів, який фінансує місцеві хоспіси в розмірі 70 – 80 %, поставив їм необхідну умову продовження фінансування: впровадження евтаназії. Керівники цих хоспісів послалися на християнські цінності і те, що практика умертвіння вмираючого на його прохання – процедура (послуга), що не входить до регламенту хоспісу. Однак конфлікт не було вирішено. Уряд не прислухався до цих аргументів і позбавив хоспіс фінансової підтримки. Швидше за все, ця тенденція буде тривати: хоспіси поза системою охорони здоров'я, які до сих пір отримували державне або місцеве співфінансування, постануть перед нелегким вибором: або шукати нові можливості для фандрейзингу, або виконувати незручні для себе вимоги влади, або, звичайно, скорочувати свої послуги.

Установи, що вистоять в умовах зменшення урядового фінансування й знайдуть нові альтернативні шляхи залучення коштів, вийдуть з цієї «сутички» зміцнілими.

Олександр Вольф, провідний фахівець відділу з міжнародного співробітництва, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика, голова БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги»