Google search

На кафедрі патологічної і топографічної анатомії НМАПО імені П.Л. Шупика 30.11.2020 відбувся перший фаховий семінар з попередньої експертизи дисертаційної роботи аспіранта очної вечірньої форми навчання А. Лисака.

Дисератаційна робота на тему «Морфологічна будова, рівень диференціювання, проліферативна та метаболічна активність плоскоклітинних карцином орофарингеальної ділянки», яка була виконаної під керівництвом професора О. Дядик, завідувачки кафедри патологічної і топографічної анатомії НМАПО імені П.Л. Шупика. Аспірант Лисак - начальник патологоанатомічної лабораторії Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», виконує обов’язки головного патологоанатома МО України.

Головою фахового семінару було призначено проф. В. Мішалова, завідувача кафедри судової медицини НМАПО імені П.Л. Шупика, секретарем – к.мед.н. В. Заріцьку, доцента кафедри патологічної і топографічної анатомії НМАПО імені П.Л. Шупика. Рецензентами дисертаційної роботи виступили проф. А. Косаковський, завідувач кафедри дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії та проф. Б. Сорокін, професор кафедри онкології. В обговоренні результатів заслуханої доповіді активну участь взяли доцент кафедри патологічної і топографічної анатомії К. Шатрова, професор кафедри патологічної і топографічної анатомії, професор І. Іркін, доцент кафедри патологічної і топографічної анатомії Ю. Бекетова, асистент кафедри патологічної і топографічної анатомії М. Туркевич, аспіранти кафедри.

Доповідачу поставили ряд запитань стосовно прогностичної значущості вивчених імуногістохімічних маркерів Кі-67 та рНН3, які він використав в своєму дослідженні з метою визначення проліферативної та мітотичної активності плоскоклітинних карцином орофарингеальної ділянки, особливостей статистичних методів обробки отриманих даних, біоетичних аспектів виконаного дослідження. В обговоренні всі, хто виступав, відзначили сучасний підхід до проведення дослідження, якісний методологічний та науковий рівень проведеної роботи, важливість використання методик морфологічного дослідження, які вже активно застосовуються на практиці європейськими патогістологічними лабораторіями, а дисертант своє роботою впроваджує також на теренах України.

На підставі проведених досліджень аспірантом було доведено, що маркер рНН3 позбавлений низки недоліків, які характерні для маркеру проліферативної активності Кi-67 - він негативний у всіх стадіях мітозу (крім фази мітозу), в апоптотичних ядрах, його підрахунок ведеться не у відсотковому співвідношенні, а в наявності позитивних клітин в 10 полях зору при збільшенні 400. Отримані дані свідчать про можливість використання маркеру рНН3 одночасно з Кі67 при визначенні та прогнозуванні рівня диференціювання плоскоклітинних карцином орофарингеальної ділянки. Дана залежність доведена статистично за допомогою рангового показника кореляції Спірмена за рівнем значущості відмінності його від 0, встановлена наявність сильного позитивного кореляційного зв’язку між показниками Ki-67 та pHH3 (r = 0,814 при p<0,001), що більш ніж достатньо для рекомендування використання pHH3, як одного з методів діагностики рівня диференціювання плоскоклітинних орофарингеальних пухлин. Отримані в роботі дані дозволяють з достовірністю прогнозувати рівень диференціювання плоскоклітинних орофарингеальних карцином за рівнем метаболічної активності та проводити диференційну діагностику з запальними захворюваннями орофарингеальної ділянки.

Дисертаційна робота була позитивно оцінена рецензентами. По закінченню обговорення було прийнято рішення про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії в галузі знань 22 Охорона здоров’я за спеціальністю 222 Медицина, яка повністю відповідає вимогам п. 10 Порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою КМУ від 06.03.2019 № 167 та Вимогам до оформлення дисертації, затвердженими наказом МОН України від 12.01.2017 № 40, та може бути представлена до захисту у спеціалізованій вченій раді.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 49.5% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 49.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу