Google search

Кафедра щелепно-лицевої хірургії НУОЗ України імені П. Л. Шупика була організована у 1931 році як кафедра щелепно-лицевої хірургії і стоматології при Київському інституті удосконалення лікарів МОЗ СРСР. Вона розташовувалася на клінічній базі НДІ ортопедії і травматології і складалася з 3-х чоловік: завідуючого – професора С. Н. Вайсблат і 2 асистентів.

                             

Професор С.Н. Вайсблат                Професор М.М. Веліканова                  Професор Е.А. Александрова

Свою власну навчальну базу, якими стали Республіканський щелепно-лицевий шпиталь для лікування інвалідів Великої Вітчизняної війни та стоматологічні відділення районних поліклінік м. Києва, кафедра щелепно-лицевої хірургії і стоматології почала створювати в 1950 році, коли її очолила професор М. М. Веліканова, що займала цю посаду до 1957 року.

У 1957 році кафедру очолила професор Е. А. Александрова. У цей період часу на кафедрі працювало 5 співробітників (1 завідувач і 4 асистенти). До 1959 року склад кафедри щелепно-лицевої хірургії і стоматології збільшився до 14 чоловік, а в 1961 – до 20. Це дозволило на одній кафедрі викладати різні розділи: щелепно-лицеву хірургію, хірургічну, терапевтичну й ортопедичну стоматологію, ортодонтію і дитячу стоматологію.

У 1964 році від кафедри щелепно-лицевої хірургії і стоматології відокремилися кафедри терапевтичної й ортопедичної стоматології. У 1964 році кафедра одержала назву “Кафедра щелепно-лицевої хірургії”.

З 1974 по 1989 рр. кафедрою завідував доктор медичних наук, професор О. М. Солнцев.

Протягом 10 років (1973-1983) базою кафедри було щелепно-лицеве відділення клінічної лікарні № 24 (вул. Рейтерська), а з 1983 року по теперішній час – щелепно-лицеве відділення міської клінічної лікарні № 12 (вул. Підвисоцького) і міська стоматологічна поліклініка. У цей період часу кафедра одержує назву – “Хірургічної стоматології”, що зберігається з 1974 до 1989 рр.

У 1989 році, за узгодженням із МОЗ СРСР, кафедра відновлює свою стару назву – “Щелепно-лицевої хірургії”. З 1989 р. і по теперішній час кафедрою щелепно-лицевої хірургії завідує О. О. Тимофєєв, академік УАН, академік РАМТН, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Член Європейської і Міжнародної асоціації щелепно-лицевих хірургів, Президент Української асоціації щелепно-лицевих хірургів і хірургів-стоматологів, керівник Центру щелепно-лицевої і пластичної хірургії, DDG (заступник Генерального директора Міжнародного Біографічного Центру, Кембридж, Англія), DG (Американський Біографічний інститут, Північна Каролина, США). Обраний почесним членом рад Американського бібліографічного інституту (ABI) та Міжнародного Біографічного Центру, нагороджений дипломом “За досягнення в 20-му сторіччі” (Інтернаціональний біографічний Центр, Кембридж, Великобританія), медаллю "Свободы" (2006, США), "Человек года" (2009, США).