Google search

 16 червня зав. кафедри нефрології та НЗТ проф. Дмитро Іванов дав інтерв’ю газеті «Ваше здоров’я», присвячене особливостям ураження нирок при COVID-19.

Люди, які мають хронічні захворювання серцево-судинної, бронхолегеневої системи або нирок завжди знаходяться в групі підвищеного ризику при будь-яких вірусних інфекціях, у тому числі і епідемічного характеру. Отже цим хворим треба приділяти особливу увагу під час епідемії.

Другий аспект, який наражає на особливу небезпеку саме пацієнтів з хронічними хворобами нирок, – це те, що вірус проникає до клітини через рецептори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ). А він, своєю чергою, є ключовим ферментом, що підтримує нормальний артеріальний тиск, відповідно, відіграє важливу роль при захворюваннях серця, судин (при бронхіальній астмі) і нирок. При цьому важливо зазначити, що ці рецептори мають певну локалізацію в органах і системах нашого організму, зокрема, в проксимальних канальцях нирок. Саме тому приблизно у 30% пацієнтів з коронавірусною інфекцією, за даними американських спеціалістів, спостерігаються зміни у функції нирок. Ймовірно вони мають відмінності у різних популяціях, тобто різняться залежно від генотипу. Наприклад, китайські та російські медики не повідомляли про таку частоту, як у США, де майже у кожного третього пацієнта, що потрапив у поле зору лікарів, реєструвалися не просто зміни, а гостре ушкодження нирок. Власне, йдеться про раптове порушення всіх функцій нирок – невідкладний стан, який за маніфестного свого перебігу може потребувати замісної ниркової терапії. Та, на велике щастя, частіше у пацієнтів виникали ураження, які не потребували діалізу.

Повний текст інтерв’ю доступний тут https://www.vz.kiev.ua/uskladnennya-covid-19-dlya-nyrok-mozhut-buty-nezvorotnimy/

Слід додати, що кафедрою нефрології та НЗТ створений цикл тематичного удосконалення «COVID 19 та нирки».