Google search

27 – 28 березня 2019 р. в м. Києві відбувся XII Національний конгрес з міжнародною участю «Людина та ліки» - Україна, на якому пройшов науково-практичний симпозіум «Неврологічні захворювання та соматична патологія: особливості клінічних проявів та коморбідність».

Серед модераторів цього заходу була завідуюча кафедрою неврології №2 НМАПО імені П.Л. Шупика Олена Ткаченко, яка також виступила з доповіддю «Неврологічні прояви при анемії», в якій висвітила етіологічні і патогенетичні механізми розвитку та прогресування, а також сучасні підходи до діагностики та лікування неврологічних проявів анемій.

На симпозіумі з доповідями виступили відомі неврологи: професор Тамара Міщенко з  доповіддю: «Нейрокогнітивні порушення при цукровому діабеті»; д.мед.н. Оксана Копчак з доповіддю: «Коморбідність у пацієнтів з розсіяним склерозом»; д.мед.н. Владислав Міщенко з доповіддю: «Фіброміалгія: сучасні аспекти патогенезу, діагностики та лікування»;  професор Ольга Морозова з  доповіддю: «Біль в спині: питання, що задаються найчастіше»; професор Олександр Ярошевський з доповіддю: «Способи дії на міофасціальні і біохімічні механізми болю в спині»; професор Ірина Карабань з доповіддю: «Амантадин при хворобі Паркінсона, ускладненнях леводопатерапії та екстрапірамідних синдромах»; д.мед.н. Марина Тріщинська з доповіддю: «Артеріальна гіпертензія і головний мозок»; д.мед.н. Тетяна Насонова з доповіддю: «Синдром ніглекту у пацієнтів з ішемічним інсультом: діагностика, можливості лікування»; професор Костянтин Логановський з доповіддю: «Соматоневрологічні та психосоматичні прояви при надзвичайних ситуаціях».

У підсумковій промові професор Олена Ткаченко наголосила на актуальності продовження досліджень наукового напрямку «Соматоневрологія», а також на важливості обміну науково-практичною інформацією.