Google search

З 11 по 13 квітня у м. Лісабоні Португалія відбувся конгрес  EuroPrevent 2019 присвячений профілактичній кардіології, який відвідала завідувач кафедри кардіології НМАПО імені П. Л. Шупика Марина Долженко.

На засіданні по обговоренню Європейських рекомендацій професор з  Імперського коледжу Лондона Корнелія Котцева доповіла про порівняльні результати впровадження у життя міжнародних рекомендацій з кардіопрофілактики за даними EuroAspire IV, V. Україна також брала участь в даному неінтервенційному дослідженні, в якому професор Долженко була національним координатором, а співробітники кафедри разом брали активну участь. 

Які результати? Перш за все треба відзначити, що природа людства не змінилася протягом останніх 6 років. На жаль, при порівнянні даних 2011 та 2017 років хворі на інфаркт міокарда продовжували палити, не мали достатньої фізичної активності та не дотримувалися лікування. 

Порівняно з Європою, в Україні  став краще контролюваться рівень артеріального тиску, але відсоток зниження ліпопротеїдів низької щільності дуже низький. Швидше за все, лікарі призначають низькі дози статинів. Зі слів професора Долженко, українським лікарям необхідно жорстко дотримуватися міжнародних протоколів на користь пацієнтів.