Google search

11 квітня 2019 р. представники кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика та сімейні лікарі, які позиціонували себе, як постійні слухачі кафедри, взяли участь у засіданні Круглого столу МФО «Жіноча ініціатива «За сімейні цінності» на запрошення міжфракційного об’єднання жінок, яке відбулося в Комітеті Верховної Ради з питань євроінтеграції.

Модератор – народний депутат О. Білозір виступила з доповіддю про формування здоров’я нації, як спільного завдання родини, суспільства і держави та запросила до дискусії й обміну позиціями стосовно реформи охорони здоров’я.

Питання для обговорення стосувались збереження здоров’я сім’ї та забезпечення якісних медичних послуг в парадигмі сімейний лікар і пацієнт, підготовки сімейних лікарів, вакцинації, епідемічної ситуації, медичного страхування і його важливості для кожної сім’ї. 

Завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги професор Л. Матюха виступила з доповіддю щодо ризиків для сімейного лікаря, пацієнтів і громади під час реформування медичної системи. Доповідач відповіла на декілька важливих запитань стосовно роботи лікаря, кадрової політики в системі охорони здоров’я, участі сім’ї у збереженні власного здоров’я і пацієнтів в лікувальному процесі в якості партнерів. Доповідач відмітила, що наразі функціонують медичні спільноти, об’єднавчі майданчики для обговорень і дискусій, де напрацьована низка проектів нормативних документів щодо уникнення ризиків проведення медичної реформи, зокрема - це Українська медична експертна спільнота, Українське лікарське товариство та ін.

В обговоренні виступили сімейні лікарі з актуальних питань, які у них особисто виникають в щоденній роботі з пацієнтами і які пов’язані з нормативними і кадровими неузгодженнями. Під час дискусії було обговорено питання дитячого здоров’я, санітарно-епідемічної ситуації в Україні, підвищення можливості жіноцтва у збереженні здоров’я дитини та власної родини, фінансових ризиків родини при захворюваннях.

В якості експертів виступили фінансисти, представники громадського здоров’я, екологи, епідеміологи, представники жіночої громади, народні депутати. Прийняте рішення щодо подальшої співпраці в плані підвищення ролі громади і сімейного лікаря, престижності і відповідальності цієї професії в Україні.