Google search

17 - 20 квітня 2019 р. на базі клінічної лікарні «Феофанія» відбувся Британо-Український симпозіум (БУС - 11) з анестезіології та інтенсивної терапії «Інноваційні технології й методики в анестезіології та інтенсивній терапії». Традиційно форуму передував «освіжаючий» курс лекцій (три сесії) провідних вітчизняних та іноземних анестезіологів.

На відкритті симпозіуму проректор з науково-педагогічної роботи НМАПО імені П. Л. Шупика, професор О. Толстанов передав вітальні слова та наголосив на постійній підтримці проекту ректором Академії академіком НАМН України професором Ю. Вороненком. Активну участь в організації та проведенні форуму взяли участь: головний лікар КЛ «Феофанія» І. Семенів, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Академії, професор О. Лоскутов, президент Української медичної асоціації Великобританії Р. Ґрех, співробітники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Академії.

Особливістю цьогорічного симпозіуму було широке представлення доповідачів з США та Великобританії (по 6 чоловік); двоє учасників представляли Німеччину і по одному – Францію та Туреччину. Про авторитет високоповажних гостей свідчить такий факт, що більшість фахівців з США представляли клініку Мейо, серед яких слід особливо виокремити Джона Абенштайна – віце-президента Американської асоціації анестезіологів.

Під час спілкування повчальною була педагогічна майстерність Веногопала Реді – всесвітньовідомого фахівця з питань освіти в анестезіології.

Іноземні спікери провели 9 майстер-класів та воркшопів, здійснили 27 доповідей англійською мовою, що супроводжувалися послідовним перекладом на українську. Програма симпозіуму містила наступні теми: розвиток анестезіології в Україні, інноваційні технології та методики в анестезіології й інтенсивній терапії, зокрема в акушерстві, онкології, кардіохірургії та торакальній хірургії тощо

Серед інших заходів відбулася відкрита нарада опорної кафедри з удосконалення навчання анестезіології та інтенсивної терапії, на якій її завідувач проф. О. Лоскутов ознайомив завідувачів профільних кафедр із новаціями кафедри анестезіології та інтенсивній терапії НМАПО імені П.Л. Шупика у сфері удосконалення навчального процесу й запропонував їх до широкого впровадження. Важливе значення мала нарада Правління ГО «Асоціація анестезіологів України» та експертів МОЗ України і структурних підрозділів з питань охорони здоров’я ОДА під головуванням експерта МОЗ України за напрямком «Анестезіологія. Дитяча анестезіологія» проф. С. Дуброва.

Програма симпозіуму була традиційно насиченою й охоплювала 25 сесій, під час яких було здійснено 182 доповіді, дві симуляційні лекції, 35 майстер-класів та воркшопів, що забезпечили 114 авторитетних фахівців.

Було задіяно 7 залів обладнаних сучасною аудіо-відео технікою, які вмістили понад 1300 учасників.

З операційного-блоку лікарні Феофанія проводилася он-лайн трансляція майстер-класів з судинних доступів в конференц-зал, де учасники мали можливість задавати питання в режимі реального часу та отримувати на них відповіді.

На форумі була також проведена інтелектуально-ігрова програма – анестезіологічний брейн-ринг (змагання команд анестезіологів Києва, Львова, Полтави та Дніпра).

Симпозіум було проведено за сприяння: Асоціації анестезіологів, перфузіологів та лікарів інтенсивної терапії; Асоціації анестезіологів України; Асоціації акушерських анестезіологів України, Інституту серця МОЗ України, Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова, Українського інституту дослідження болю, Фонду сприяння респіраторній медицині, Української медичної асоціації Великобританії, University College London Centre for Anaesthesia National Hospital for Neurology and Neurosurgery The Association of Anaesthetists of Great Britain and Ireland.

По закінченні симпозіуму відбулася жвава дискусія з організаційних питань, зроблені висновки, ухвалено резолюцію, а також обговорені напрямки планування наступного БУС-12. Переважна більшість учасників форуму відзначила його високий рівень організації.