Google search

18 квітня 2019 року на кафедрі хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика розпочався програмний цикл тематичного удосконалення «Основи та інновації судинної хірургії», тривалістю 1 місяць.

Програма циклу охоплює тематику хірургічного лікування патології магістральних та периферичних артерій та патології венозної системи з застосування новітніх малоінвазивних хірургічних технологій.

Основний акцент в програмі циклу зроблено саме на малоінвазивні технології, на яких співробітники кафедри хірургії та судинної хірургії роблять основний акцент.

Так, в матеріалах з мультимедійним супроводом завідувача кафедри професора С. Саволюка висвітлено теоретичні та практичні аспекти виконання малоінвазивних хірургічних втручань: радіочастотна абляція (РЧА), ендовенозна лазерна коагуляція (ЕВЛК) та ендовенозна електрозварювальна облітерація, пункційна ехо-контрольована склерооблітерація детальним розбором типових та нетипових клінічних ситуацій в хірургії варикозної хвороби вен нижніх кінцівок та її ускладнень та особливості їх диференційованого застосування в умовах діабетичної дистальної нейроангіопатії та під час вагітності.

В матеріалах доцента кафедри, д. мед. н. В. Ходоса представлена вся технологія пункційної ехо-контрольованої склерооблітерації, яка посідає основне місце в сучасній естетичній флебології.

Матеріали асистента кафедри, к. мед. н. В. Горбовця присвячені методиці електрозварювальної технології для виконання ендовенозної облітерації в умовах варикозної хвороби.

Теоретичні аспекти викладеної проблематики активно підкріплюється під час практичних занять в операційній, де курсанти мають можливість не тільки спостерігати, але й брати участь в операціях в складі операційних бригад під керівництвом професора С. Саволюка, доцента, д. мед. н. В. Ходоса, асистента, к. мед. н. В. Горбовця.

Досвід асистента кафедри, к. мед. н. О. Нікішина представляє весь спектр можливостей ендоваскулярних технологій при оклюзійній патології центральних та периферичних артерій та в умовах їх поєднання з цукровим діабетом, методики ендоваскулярного гемостазу при лікуванні шлунково-кишкових кровотеч, в тому числі при декомпенсованому цирозі печінки, при травмах паренхіматозних органів, результати ендоваскулярних баріатричних втручань (емболізації лівої шлункової артерії), при онкопатології (пухлини печінки та заочеревинного простору, фіброміома матки, доброякісна гіперплазія передміхурової залози), що уособлює весь спектр гібридних операцій, які проводять в клініці кафедри хірургії та судинної хірургії під керівництвом професора Саволюка.

Впродовж циклу вже традиційно був проведений майстер-клас з основ естетичної флебології за участю колективу кафедри, слухачів, клінічних ординаторів, лікарів-інтернів та лікарів хірургічних відділень КМКЛ № 8, здійснено презентацію навчального посібника з основ склеротерапії в умовах варикозної хвороби.

Така комбінація практичного та теоретичного наповнення циклу тематичного удосконалення робить цей програмний цикл цікавим та корисним для слухачів, що сприяє виконанню навчального плану кафедри.