Google search

Міжнародні епідеміологічні дослідження останніх десятиліть переконливо свідчать про невпинне зростання частоти випадків гострих анафілактичних реакцій у всіх вікових групах населення, незалежно від статі і географії, що може бути пов'язано зі зміною дієтичних режимів, збільшенням застосування лікарських засобів, значним розширенням асортименту побутової хімії тощо.

Виникнення анафілактичної реакції становить пряму небезпеку для життя пацієнта, а відносно велика кількість таких випадків в усьому світі зберігає актуальність проблеми. Знання механізмів розвитку анафілаксії є актуальним не тільки для лікарів-алергологів, але і для лікарів загальної практики - сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, стоматологів, а також для багатьох фахівців вузького профілю.

25 квітня 2019 р. науково-педагогічними працівниками кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика доцентом Т. Бухановською та асистентом Н. Малютіною для медичних працівників клініки ДП «Медичне науково-практичне об’єднання «Медбуд» ПрАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд», яка є базою кафедри, був проведений майстер-клас на тему «Анафілактичний шок: клініка, діагностичні критерії, невідкладна допомога».

Під час заходу особливу увагу було приділено сучасним принципам надання невідкладної медичної допомоги та проведення профілактичних заходів щодо розвитку анафілактичного шоку згідно наказу МОЗ України № 916 від 30.12.2015 р. (Уніфікований клінічний протокол екстреної, первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Медикаментозна алергія, включаючи анафілаксію»).

У заході взяли участь представники адміністрації клініки, лікарі-терапевти, отоларингологи, хірурги, акушери-гінекологи, ортопеди-травматологи та працівники середнього медичного персоналу.