Google search

Офіційні заходи пам’яті трагедії на Чорнобильської атомній станції (33 роковини) співпали з проведенням кафедрою громадського здоров’я циклу тематичного удосконалення (ТУ) «Принципи організації харчування різних груп населення в сучасних умовах» (22.04 – 24.05. 2019).

Запланований, очно-заочний з елементами дистанційного навчання цикл ТУ проводився на базі КНП ІРР «Іванківська центральна районна лікарня» (Іванківська ЦРЛ), медичний персонал якої надає лікувально-консультативну, профілактичну та інші види медичних послуг понад 38 тис. мешканців Іванківського та Поліського районів, які зазнали трагічних наслідків Чорнобильської катастрофи, та працівників зони відчудження.

Медичні працівники ЦРЛ на чолі з адміністрацією закладу повною мірою відчувають власну професійну відповідальність за збереження та максимальне покращення здоров’я населення району з обов’язковим врахуванням додаткового впливу радіаційного фактору. Колектив Іванківської ЦРЛ – це досвідчені лікарі, які мають багаторічний досвід співпраці з міжнародними агенціями, що підвищує якість та спектр надання медичної, профілактичної та інформаційної допомоги населенню району, у тому числі з метою зниження колективної дози опромінення. Значний рівень професіоналізму слухачів відмічався під час проведення лекційних та практичних занять, відмічалась їх висока активність, а цікаві, нестандарті питання щодо можливих заходів профілактики негативного впливу радіації стали приємним доповненням та можливістю творчої педагогічної реалізації.

На даний час основна частина дози додаткового опромінення жителів радіоактивно забруднених територій обумовлена внутрішнім опроміненням за рахунок радіоактивно забруднених харчових продуктів, в першу чергу місцевого виробництва (молока, м’яса, овочів тощо), диких грибів, ягід та питної води.

Наскільки безпечні продукти харчування сьогодні, через 33 роки після трагедії?

Які заходи колективного та індивідуального захисту найбільш ефективні?

В чому особливості харчування мешканців району (вагітних, дітей, людей похилого віку тощо)?

Відповіді на ці та інші питання були отримані під час навчання на циклі. Реалізація дистанційного фрагменту відбулася завдяки чіткій взаємодії НМАПО імені П. Л. Щупика та адміністрації Іванківської ЦРЛ. Фрагмент дистанційної форми навчання був позитивно сприйнятий лікарями, вони залишилися задоволеними як змістовною складовою, так і технічною його реалізацією.

Слухачі були вдячні за цікаво подану, науково-обгрунтовану інформацію щодо профілактики негативного впливу радіації на стан здоров’я різних груп населення. Ці знання лікарі зможуть також використовувати під час проведення роз’яснювальної роботи серед населення, у т. ч. з використанням інтернет ресурсів та власного сайту.

Таким чином, тісна співпраця з кафедрою громадського здоров’я, високий професіоналізм її науково-педагогічних працівників сприяє більш повній реалізації головного завдання діяльності лікарів, яке вони обрали власним гаслом: «Наше головне завдання – здоров’я жителів району».

Особливу подяку висловлюємо головному лікарю Іванківської ЦРЛ Оксані Кадун за співпрацю та завідувачу кафедри медичної інформатики проф. Озару Мінцеру за можливість реалізувати високий рівень організації навчального процесу під час дистанційного блоку навчання.

Чорнобильська трагедія стала історією, проте її наслідки відчувають й нові покоління, цей факт не може залишатися без уваги медичної спільноти, яка повинна знайти сучасні методи та шляхи зниження негативних наслідків аварії. Приклад співпраці лікарів клінічних спеціальностей та науковців профілактичної сфери діяльності, як ніколи, підкреслює актуальність та ефективність реалізації міжсекторального підходу, як однієї з основних оперативних функцій громадського здоров’я, у вирішенні складних завдань збереження здоров’я населення.