Google search

Відбулась реєстрова науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання нефрології, діалізу та трансплантації – Всесвітній день нирки 2019» - «Лікування хронічної хвороби нирок в умовах обмежених ресурсів» в «Grand Admiral Resort& SPA» 12 квітня 2019 року, м.Ірпінь.

Захід був організований кафедрою нефрології та нирково-замісної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика за підтримки Всесвітнього товариства нефрологів (International Society of Nephrology, ISN) і Української асоціації дитячих нефрологів і зареєстрований Всесвітнім комітетом World Kidney Day. У роботі конференції взяли участь 136 лікарів із 35 міст України, серед яких були фахівці 6 спеціальностей, 78% становили нефрологи й дитячі нефрологи. Вісім наукових доповідей, 3 спікери від ISN – професор Л. Ростанг (Франція), К. Комісаров (Білорусь), М. Іванова (Італія). Освітня підтримка була надана платформою «Аксемедін», юридична підтримка – юридичною фірмою «Статус». 
Всесвітній день нирки – спільна ініціатива ISN і Міжнародної федерації ниркових фундацій (IFKF), що інформує політиків у сфері охорони здоров'я, медичний персонал й широку громадськість у всьому світі щодо захворювання нирок з метою запобігання захворюванню, своєчасної діагностики й призначення оптимального лікування. Місія полягає в тому, щоб підвищити обізнаність про важливість нирок для загального здоров'я й знизити частоту й вплив захворювань нирок і пов’язаних з ними проблем зі здоров'ям у всьому світі.

Хронічна хвороба нирок (ХХН) вражає приблизно 15% дорослого населення світу і входить в 10-ку топ-причин за якими помирають у США. Гостре ушкодження нирок, важливий чинник ХХН, вражає понад 13 мільйонів людей у всьому світі, 85% цих випадків задокументовано в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Для виявлення ХХН проводяться тестування на альбумінурію й розрахунок швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ). В 2018 році Томі Крестанелло був представлений app your GFR для Android для розрахунку ШКФ. За рік зареєстровано понад 1100 користувачів, серед яких 59% - з України, 8% - з Індії, 6% з Італії, 3% з США. Профілактика ХХН залежить від виявлення можливих чинників розвитку ХХН, таких як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія й первинні ниркові захворювання, насамперед IgA-нефропатія й полікистозна хвороба нирок.