Google search

16 - 18 травня 2019 року в мальовничому місті Гранада (Андалусія, Іспанія) відбувся 8-й Конгрес Європейської спілки ендокринних хірургів (ESES – European Society of Endocrine Surgeons).

На цьому форумі, що об’єднав понад 1000 делегатів з усіх континентів світу, НМАПО імені П.Л. Шупика представляла делегована від кафедри хірургії та судинної хірургії аспірант А. Глаголєва, що виконує дисертаційну роботу під керівництвом завідувача кафедри, професора С. Саволюка.

Наукова програма Конгресу була вкрай насичена, охоплювала по секціям всю проблематику сучасної ендокринної хірургії з акцентами на малоінвазивні та малотравматичні хірургічні втручання. Серед цього наукового розмаїття слід відзначити велику зацікавленість ретроперитонеальним (позаочеревинним) лапароскопічним доступом до наднирників стосовно безпечного малоінвазивного хірургічного лікування доброякісних та злоякісних новоутворень, що супроводжуються цілою низкою ендокринних синдромів. Цікаво, що колектив кафедри хірургії та судинної хірургії (професор С. Саволюк, доцент В. Лисенко, к. мед. н. М. Крестянов) має досвід виконання цих втручань і вже на наступному, 9-му, Конгресі ESES представить нову роботу щодо передопераційного прогнозування вибору безпечного доступу до наднирникових залоз залежно від конкретної клінічної ситуації, визначивши покази до очеревинного та позаочеревинного лапароскопічного доступу.

А. Глаголєва, блискучо володіючи англійською мовою, на конгресі представляла постерну доповідь свого колеги – аспіранта кафедри хірургії та судинної хірургії Д. Завертиленко, який виконує кандидатську дисертацію під керівництвом професора Саволюка з питань сучасної лапароскопічної хірургії морбідного ожиріння. Доповідь на тему – «Лікування вторинного гіперпаратіреоідизму після лапароскопічної гастроплікації та Sleeve-резекції шлунку у пацієнтів з морбідним ожирінням» – підсумовує роботу кафедри щодо аналізу вже віддалених результатів ендокринних аспектів метаболічної та баріатричної лапароскопічної хірургії. Наукова новизна доповіді викликала жваву дискусію та велику кількість запитань серед членів оргкомітету Конгресу, що дозволило отримати необхідні контакти для налагодження майбутньої наукової співпраці та співробітництва колективу кафедри хірургії та судинної хірургії з провідними хірургічними центрами Європи.