Google search

26 - 29 травня 2019 року відбувся 87-ий конгрес Європейського товариства з атеросклерозу. Місцем проведення цього форуму було нідерландське місто Маастрихт, яке у 1992 році стало батьківщиною Європейського Союзу. Маастрихт вважають найстарішим містом Королівства Нідерландів, у ньому знаходиться один з найбільш відомих університетів цієї країни.

У цьогорічному конгресі взяли участь понад 2000 учасників з 70 країн. Основною темою було обговорення нових європейських рекомендацій з лікування дисліпідемії, які повинні з’явитися через три місяці. У цих рекомендаціях з огляду на результати досліджень сучасних гіполіпідемічних засобів (зокрема, інгібіторів ферментів, від яких залежить метаболізм та рівні фракцій холестерину) очікується подальше зниження цільових рівнів холестерину ліпопротеїдів низької щільності у пацієнтів з ускладненнями атеросклерозу. Значну увагу на конгресі було приділено також шкалам кардіометаболічного ризику, а також рідкісним варіантам сімейних дисліпідемій. 

Учасниками цьогорічного конгресу були завідувач кафедри функціональної діагностики Академії професор О. Жарінов і доцент О. Єпанчінцева. Вони оприлюднили у своїх доповідях результати здійснених на кафедрі на базі Інституту серця МОЗ України наукових досліджень прогнозу пацієнтів після хірургічної реваскуляризації міокарда.