Google search

23 - 24 травня відбувся навчально-практичний захід «Весняні радіологічні заходи у Львові», організаторами якого виступили Всеукраїнська асоціація рентгенологів, Харківська медична академія післядипломної освіти, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика та Українська асоціація рентген-лаборантів та радіологічних технологів за підтримки групи компаній «Телеоптик» і ТОВ «Київське виробниче об’єднання «Медапаратура».

Можна вважати, що перший день заходу проходив під знаком кафедри ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки НМАПО імені П. Л. Шупика, оскільки на семінарі «Актуальні питання безпеки пацієнтів під час медичної візуалізації» доцентом кафедри к.т.н. Юрієм Коваленком представлено три змістовні доповіді: «Програма Європейського Товариства Радіології EuroSafeUmaging і участь в ній Асоціації радіологів України», «Радіаційні ризики в променевій діагностиці та основні шляхи їх зменшення» та «Вплив сучасних технологій на безпеку пацієнтів та персоналу при рентгенологічних дослідженнях». Питання, що було відображено в доповідях виявилися надзвичайно своєчасними, оскільки за останні кілька років, у ході реалізації програм модернізації охорони здоров’я в Україні, в медичні заклади надходить певна кількість нової техніки для медичної візуалізації. Від простих рентгенівських і ультразвукових апаратів до найскладнішої томографічної техніки з унікальними діагностичними можливостями.

На другий день відбулися XXII курси Української школи безперервної післядипломної освіти в радіології (БПОР) імені проф. М. Спузяка. Тематика курсів – Променева діагностика окремих захворювань у дітей та дорослих. Школи БПОР – це український освітній проект, що існує з 2010 року, спрямований на розвиток променевої діагностики в усіх регіонах України, а також залучення фахівців у галузі медичної візуалізації в швидкомінливий світ діагностичних зображень. Програма навчання включає лекції від знаних спеціалістів, дискусії, майстер-класи та розбори клінічних випадків. Таке різноманіття форматів дозволяє учасникам закріпити отримані знання, засвоїти нові практичні навики, а також зрозуміти, як впровадити актуальну інформацію у власну практику. Найважливіша складова успіху Школи – викладачі. Це провідні фахівці в нашій країні, кожен у своєму напрямі, які розмовляють з учасниками шкіл на одній мові, про важливі нагальні проблеми, що хвилюють сьогодні кожного лікаря. При цьому в кожного з них за плечима багаторічний педагогічний або/та практичний досвід роботи в променевій діагностиці.

Курси розпочалися з виступу к.т.н. Юрія Коваленка «Вплив новітніх технологій на організацію медичної допомоги». З доповідями виступили відомі спеціалісти з Києва та Харкова. Крім того, для всіх бажаючих учасників заходів протягом двох днів компаніями «Телеоптик» та «Медапаратура» було організовано практичні заняття на робочих станціях цифрових рентгенівських систем із режимом томосинтезу.

Учасники курсів висловили щиру подяку викладачам школи за професійний, цікавий, пізнавальний курс підвищення кваліфікації. Лікарі отримали не тільки знання й актуальну інформацію щодо променевої діагностики окремих захворювань у дітей і дорослих, а й спілкування з кваліфікованими фахівцями. Лікарів порадувало те, що курс базується не тільки на теорії, а й на практиці, особистому досвіді з прикладами практичної роботи.

Всі учасники радіологічних заходів отримали відповідні сертифікати.