Google search

7 червня 2019 року в м. Алмати відбувся ХІ конгрес кардіологів республіки Казахстан з міжнародною участю. Завідувач кафедри кардіології НМАПО імені П.Л. Шупика професор М. Долженко виступила з 2 доповідями на цьому заході: «Артеріальна гіпертензія: вчора, сьогодні, завтра»; «Рекомендації по веденню пацієнтів з АГ від ESC/ESH2018. Розбір клінічних випадків».

Крім цього професор М. Долженко  мала змогу продемонструвати та навчити казахських професорів та спікерів методиці проведення Клубів сімейного лікаря та КардіоКлубу.

Організатори дуже хвилювалися, що люди не відкриються, що будуть мовчати аби не втратити свій престиж, що так цінується у східних людей. Яким дивом була для них активність та щира відвертість у висловлюванні свого бачення постановки діагнозу та лікуванні хворого з артеріальною гіпертензією. Дискусія була тривалою та всі отримали задоволення від процесу клінічного мислення, що й є найвищою формою навчання. 

Цікаво, що майстер-клас був розрахований на спеціально запрошених викладачів, але біля зали зібрався натовп лікарів, які взяли участь в обговоренні. І хто казав, що казахи закриті люди? Добрі, гостинні та відверті! Щира подяка за таку зустріч від професора М. Долженко.