Google search

27 травня 2019 р. відбулося засідання «Реформа охорони здоров’я України очима національних та міжнародних експертів (зустріч громадськості з представниками Netvork 20/20, США)», у якому взяли участь понад 80 учасників, а також 14 представників міжнародної організації Netvork 20/20, США, які цікавились питаннями проведення реформи в України, а також позитивними та негативними наслідками реформи, що проводить МОЗ України.

Засідання відкрила О. Богомолець – голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України.

Потім свою думку висловили експерти з української сторони. Зокрема щодо поточного стану та перспектив реформування системи охорони здоров’я на рівні первинної медичної допомоги висловила свою думку завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика професор Л. Матюха.

Професор Л. Матюха зупинилась на питаннях відсутності стратегії реформування первинної медичної допомоги, неврахування набутого в попередні роки  досвіду; неспроможності визначеної реформою системи фінансування покрити основні затрати (заробітна плата, медикаменти, капітальні витрати, оплата якості), відсутності єдиної схеми нарахування заробітної плати, індикаторів якості, розрахунків на лабораторні послуги; нечіткості нормативних документів в частині зміни системи обслуговування, які призвели до значних професійних ризиків для лікаря, а також ризиків і для пацієнта; втрати кадрової професійної складової, зокрема відсутності планування з 2016 р. лікарів, що призвело у 2018 - 2019 рр. до зменшення кількості сімейних лікарів-інтернів майже у тричі, до 30% дефіциту сімейних лікарів у 19 регіонах України.

З питань стратегії реформування національної системи охорони здоров’я виступив професор О. Толстанов – проректор з науково-педагогічної роботи НМАПО імені П. Л. Шупика. З питань стандартизації – професор А. Степаненко з Української Військово-медичної академії. Від правління Національної лікарської ради України – професор Ірина Мазур, яка наголосила про необхідність прийняття закону про лікарське самоврядування. Всього виступило 19 експертів. Підвела підсумки роботи народний депутат України О. Богомолець.

Колеги з США висловили бажання допомогти у вирішенні назрілих питань, пов’язаних з медичною реформою. Після засідання вони мали зустріч п. Уляна Супрун В.о. Міністра охорони здоров’я України.