Google search

11 червня в межах VIII Міжнародної виставки медичного та оздоровчого туризму, SPA&WELLNESS і Міжнародного конгресу медичного туризму відбулася Українська школа медсестринства: акушерство та гінекологія, організована LMT-Лабораторією маркетингових технологій, Medical professional events за підтримки Асоціації медичних сестер України.

Працівники НМАПО імені П. Л. Шупика постійно здійснюють сприяння професійному вдосконаленню медичних сестер. Зокрема, участь у даній Школі медсестринства взяла старший викладач кафедри педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права Лідія Юрковська з доповіддю на тему: «Юридична відповідальність медичних сестер за професійні правопорушення».

Доповідач наголосила на тому, що акушерство та гінекологія є саме тим напрямом медичної діяльності, який посідає лідерські позиції з кількості правових конфліктів, які набувають істотного публічного резонансу та супроводжуються широким висвітленням їх перебігу в ЗМІ; охарактеризувала основні види скарг, що можуть бути відправним моментом для порушення провадження та притягнення медичної сестри до юридичної відповідальності; навела приклади професійних правопорушень медичних сестер, вчинених умисно та з необережності; вказала на основні види юридичної відповідальності (дисциплінарну, адміністративну, цивільну та кримінальну) медичних сестер за професійні правопорушення.

Після доповіді у присутніх виникли питання щодо правових меж взаємодії з контроль-наглядовими органами під час проведення останніми перевірок та аудитів у контексті потенційної юридичної відповідальності медичних сестер, правил аудіо- та відео фіксації у закладах охорони здоров’я тощо.

Вказаний захід у черговий раз засвідчив актуальність правової просвіти серед медичних сестер, ефективність використання міждисциплінарного підходу в професійній освіті та підвищенні кваліфікації у галузі охорони здоров’я, необхідність професійного діалогу між медиками та юристами.