Google search

Ревматологічні захворювання сьогодні займають високі позиції в рейтингу причин захворюваності та інвалідності на території нашої держави. Артритом та іншими ревматологічними захворюваннями страждають не тільки люди похилого віку, а й дуже багато молодих людей, в тому числі дітей. Проведенню активної роботи в сфері освіти і досліджень в галузі ревматології сприяє Європейська антиревматичні Ліга (EULAR), яка заснована 4 вересня 1947 р.

Конгрес EULAR 2019, організованій спільно з Європейським товариством дитячої ревматології (PReS), що асимілює знання через спектр «десятиліття життя», проходив 12-15 червня 2019 р. у Мадриді. Програма конгресу включала широке коло питань, в тому числі інновації у сфері медичних послуг, клінічних, трансляційних та фундаментальних наукових досліджень, які можна об'єднати в основні напрями: зруйнувати бар'єри, що перешкоджають ранній діагностиці ревматологічних захворювань; допомогти клініцистам (за допомогою впровадження спеціальних навчальних програм) в ідентифікації захворювань, ранньому початку терапії та попередженні інвалідизації; підтримувати ревматологічних хворих. Центром наукового життя і зосередженням «живої» активності стали презентації стендових доповідей і постер-тури, що передбачали інтерактивне спілкування учасників. Надзвичайно цікаві сателітні симпозіуми, зустрічі з провідними ревматологами і фахівцями в галузі охорони здоров'я, захоплювали делегатів і занурювали їх у світ інновацій та нових можливостей.

Завідувач кафедри педіатрії-2 Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика професор Тетяна Марушко, яка є членом PReS з 2017 р., була одним з учасників конгресу.

Професор Тетяна Марушко відмітила, що участь у міжнародному форумі допомагає в отриманні нових теоретичних та практичних знань, обміні науковою та клінічною інформацією стосовно діагностики та лікування ревматичних захворювань у дітей, а отриманий досвід можна у подальшому застосувати в Україні.

За темою бюджетної науково-дослідницької роботи кафедри педіатрії-2 «Медико-соціальний супровід, клініко-лабораторна та інструментальна характеристика хворих на ювенільний ідіопатичний артрит при диференційованій терапії із застосуванням генно-інженерних біологічних препаратів»  на конгресі були опубліковані тези «EVOLUTION OF SERUM CALPROTECTIN (MRP-8/MRP-14) LEVELS IN PATIENTS WITH JUVENILE IDIOPATHIC ARTHRITIS».