Google search

13 червня 2019 року в стінах Міністерства охорони здоров’я України відбулася історична подія, а саме перше засідання Робочої групи з питання впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України, що була утворена наказом МОЗ № 1321 від 07.06.2019 р. з метою розробки Положення про капеланство у сфері охорони здоров’я України.

До складу Робочої групи увійшли чотири представники різних директоратів МОЗ та п’ять осіб, які представляють різні релігійні конфесії та є членами Громадської ради при МОЗ з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО).

Головою Робочої групи призначено Вікторію Ковач, державного експерта експертної групи з питань освіти та науки Директорату науки, інновацій, освіти та кадрів; секретарем – Павла Груленка, державного експерта експертної групи з питань надання екстреної медичної допомоги Директорату медичних послуг МОЗ. До складу Робочої групи також увійшов представник НМАПО імені П. Л. Шупика – завідувач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів доцент Сергій Убогов.

Під час засідання було розглянуто робочий проект Положення про капеланство у сфері охорони здоров’я України, напрацьований Громадською радою при МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО, згадано позитивний досвід служіння госпітальних капеланів в країнах ЄС і США та обговорено низку питань правового, організаційно-практичного й фінансово-економічного характеру. Було наголошено на принципі рівності всіх конфесій, важливості професійної (клінічної) підготовки капеланів та необхідності проведення широкої просвітньої кампанії серед керівників закладів охорони здоров’я щодо перспектив впровадження капеланської служби. Акцентовано на тому, що в умовах автономізації закладів охорони здоров’я останнім надається право на створення капеланської служби, функціонування якої має здійснюватися на підставі угод про співробітництво між закладом охорони здоров’я та релігійними організаціями. При цьому, капелани можуть здійснювати свою душпастирську діяльність як на волонтерських чи громадських засадах, так і як штатні працівники, посади яких введені в межах штатного розпису закладу.

З метою більшої ефективності роботи Робочої групи члени Громадської ради при МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО надали пропозицію залучити до роботи Робочої групи юриста – представника Управління правового забезпечення МОЗ. За підсумками засідання було вирішено взяти тиждень часу для формування представниками МОЗ своїх пропозицій та окреслення дорожньої карти щодо плану подальших дій Робочої групи.