Google search

Кожна третя людина у світі помирає від серцево-судинної патології. Це вдвічі більше ніж від злоякісних новоутворень та в 5 разів більше - захворювань респіраторної системи. Боротьба з серцево-судинними захворюваннями та їх ускладненнями стає одним з найважливіших викликів для лікарів.

Проведенню активної роботи в сфері освіти і досліджень в кардіології сприяє Європейська асоціація кардіологів (ESC), асоціація серцевої недостатності (HFA).

25-28 травня 2019 року в м. Афіни, Греція  відбувся щорічний конгрес з серцевої недостатності, організований за підтримки ESC та  HFA. Програма конгресу включала широке коло питань, в тому числі інновації у сфері медичних послуг, клінічних, трансляційних та фундаментальних наукових досліджень, які можна об'єднати в основні напрями: ранній діагностиці проявів серцевої недостатності; допомогти клініцистам (за допомогою впровадження спеціальних навчальних програм) в ідентифікації перших симптомів захворювання, ранньому початку терапії та попередженні декоменсованих станів; підтримувати кардіальних  пацієнтів. Найцікавіша частина конгресу це презентації стендових доповідей, де молоді та досвідчені науковці діляться своїми розробками та здобутками.

Завідувач кафедри кардіології НМАПО імені П. Л. Шупика професор Марина Долженко прийняла активну участь в конгресі та презентувала постерну-доповідь: «Зв'язок між діастолічною  дисфункцією і когнітивними порушеннями у пацієнтів з ІХС і HfpEF». Ця тема викликала жвавий інтерес серед інших учасників конгресу.